het Parool
Marike Wouters

'Alfred haalt de clown in mij naar boven'

11 juni 2011

Alfred Jodocus Kwak gaat het theater in. Vanaf 14 juni is Vader van Herman van Veen te zien in DeLaMar. De missie: overtuigen dat trekvogels niet gevaarlijker zijn dan de watervogels. De acteurs stellen zich voor. Vandaag: Fernand Huard.


Waarom doet u mee aan deze nieuwe voorstelling van Herman van Veen?
"Herman van Veen vroeg mij voor deze rol. Van Veen kent mij van de voorstelling Le monde selon Gabriel van Andreď Makine. Zijn vrouw, Gaëtane Bouchez, speelde daar ook in mee. Herman van Veen kwam kijken en vond mij blijkbaar goed. Maar ik doe dit vooral voor Alfred Jodocus Kwak. Ik vind het zo magisch dat je van een volwassenwereld in een kinderwereld kunt springen. Dat is uniek. Het haalt de spontaniteit en de clown in mij naar boven."

Wat vindt u leuk aan uw rol als Professor Paljas?
"Ik speel de rol van een professor die een beetje verstrooid is. Dat ben ik in het dagelijks leven ook. De kinderen kijken in het begin vreemd op. Huh, wat is dat voor een man? Maar later leven ze met me mee als mijn eitjes worden gestolen door Dolf de Kraai. De kinderen schreeuwen dan door de zaal. De kinderwe reld is zo puur en echt."

Kan een theatervoorstelling de samenleving verbeteren?
"Ik ben muzikant, geen politicoloog. Kinderen snappen prima hoe de wereld in elkaar zit. Ze kunnen heel goed het goed van het kwaad onderscheiden. En zo draagt deze voorstelling ook bij aan een betere wereld."

Hoe ervaart u het hier als artiest van Franse afkomst?
"Er werd mij vroeger verteld: als je wat bereiken wilt, moet je naar Nederland of Engeland. Ik kon toen nog niet zwemmen, dus ik strandde in Nederland. Ik heb daarvoor in het stadje Frejus gewoond, aan de Cote d'Azur."
"Ik kwam als muzikant hiernaartoe in de hippietijd. Ik speelde gitaar en ben pas later gaan zingen. Er bleek hier veel belangstelling te zijn voor het Franse chanson. Dus er is voor mij hier altijd werk genoeg geweest."

Kent u Alfred Jodocus Kwak al lang?
"Ik heb drie kinderen. Zij keken vroeger naar Alfred J. Kwak. En daar kreeg ik ook wel wat van mee. Ik luisterde en hoorde de liedjes. Je kunt dus wel zeggen dat ik ben ingeburgerd met Alfred J. Kwak. En nu samen kunnen werken met de maestro himself is een groot plezier, vanwege zijn respectvolle benadering. Respect met een grote R."MARIKE WOUTERS