Heemsteedse Courant
Hans Krol

Heemstedenaren in Bad Pyrmont

6 september 2011

HEEMSTEDE - Van 1 tot 5 september 2011 bracht een delegatie van de Heemsteedse Kring voor Internationale Vriendschap (HKIV) een bezoek aan jumelagegemeente Bad Pyrmont in Duitsland. Ook een aantal personen uit de Italiaanse plaats Anzio ten zuiden van Rome, waarmee vriendschapsbanden worden onderhouden, was hierbij aanwezig.


Aanleiding was het licht- en muziekfestival Goldener Sonntag dat jaarlijks op de eerste zondag van september in het Kurpark wordt gehouden. Stadsgids Christine Tanneberger gaf een rondleiding door Pyrmont, bekend van de geneeskrachtige mineraalbronnen, klinieken, en de fraaie parken met een tempeltje gewijd aan de Nederlandse Anna Maria Fagel-Boreel die hier in 1781 overleed.
Voorts werd een bezoek gebracht aan het monumentale klooster en de historische slotbibliotheek van Corvey evenals aan een oude molen in Biesterfeld. In het kasteel, waar koning Willem III in de zomer van 1878 de toen ruim 40 jaar jongere prinses (en latere koningin-regentes) Emma von Waldeck-Pyrmont voor het eerst ontmoette, verzorgde directeur dr. Dieter Alfter een rondleiding bij een schilderijententoonstelling gewijd aan het in Duitsland zeer populaire multitalent Herman van Veen. Een optreden van de 66-jarige cabaretier-zanger werd door zo'n 900 personen bijgewoond.

Eerder gaf het Heemsteeds Philharmonisch Orkest succesvolle concerten op uitnodiging van het Staatsbad.
Zoals al meer dan 10 jaar werden de Heemstedenaren buitengewoon gastvrij ontvangen in gastgezinnen en begroet door burgemeester Christina Röder. De organisatie was wederom in de voortreffelijke handen van een enthousiaste Elvira Raudies in samenspraak met Horstmar Kirchner, die aan de basis stond van de Partnerschaft met Heemstede.

De intentie is uitgesproken dat een grotere groep uit Heemstede het volgend jaar in Bad Pyrmont wordt uitgenodigd. Verder wordt gedacht aan onderlinge contacten tussen verenigingen in beide gemeenten. Belangstellenden kunnen voor meer informatie e-mailen naar: hkivmail@gmail.com.