KRO Magazine
HELLA VAN DER WIJST

Troost van Herman van Veen

5 maart 2011

Kun je iemand ontmoeten zonder hem echt te ontmoeten? Jazeker! Door de tv-wandeling van deze week met lene heb ik Herman van Veen leren kennen, Iene Noorlander vertelt hoe zij negentien jaar lang in haar eigen 'concentratiekampje' leefde.


Drie op de honderd kinderen worden mishandeld of misbruikt door een van de ouders. Maar door vader Ún moeder? Het overkwam Iene. In dit bizarre, levensgevaarlijke leven, afgesloten van wereld en werkelijkheid, vond ze maar weinig troost. Behalve op school en bij een goede vriendin, waar ze af en toe naartoe kon vluchten.
Wat de liederen van Johannes de Heer in de kerk van haar ouders niet lukte, lukte Herman van Veen uiteindelijk wel. Toen lene de krankzinnige situatie thuis eenmaal was ontvlucht, trouwde en in therapie ging om niet gek te worden van het trauma, ontdekte ze de ware kracht van muziek.
'Voor Marie-Louise' van Herman van Veen had 'Voor Iene' kunnen heten. En als Herman zong: 'Het leven is soms zwaar te dragen / Dat je liever niet geboren waart', dacht Iene: dit is mijn tekst! Muziek als drager van angst en brenger van troost. Na negen jaar therapie vond Iene haar weg omhoog en nu zegt ze vol overtuiging: 'Je hebt zelf de keuze. Ik heb ervoor gekozen geen slachtoffer meer te zijn.'
Aan de hand van de therapeut, haar enige hartsvriendin, echtgenoot Hans en de liedteksten van Herman heeft Iene van haar trauma's herinneringen weten te maken.
Herinneringen die Herman van Veen aan de trauma's van zijn Marie-Louise moet hebben gehad om tot een dergelijk krachtig en troostend lied te kunnen komen.
Als KRO De wandeling hem vraagt om Iene te verrassen met 'haar' lied, twijfelt hij geen moment. Daar staat hij, aan het einde van onze lange wandeling in een lege theaterzaal en hij zingt: 'Zeg toch nooit: ik wil niet meer leven / Met jouw dood is niemand gebaat / Dankzij jou heb ik dit geschreven / Jij die mijn lied zo goed verstaat.' In de schaduw van mijn gast schud ik de hand van Herman, om hem te bedanken voor dit onvergetelijke moment voor Iene. Echt ontmoet had ik hem al veel eerder, in zijn lied en in zijn liefde voor de mensen voor wie zijn liederen zijn bedoeld.