NijmegenLEEFT.NL

Herman van Veen enthousiast over HOPE XXL

1 juni 2011

NIJMEGEN – Sinds begin dit jaar zijn vijftien Nijmeegse studenten betrokken bij HOPE XXL. Zij komen tien keer bij elkaar om te spreken over de grote thema’s van deze tijd: duurzaamheid, economie, oorlog & vrede en ontwikkelingssamenwerking. De groep had onlangs een ontmoeting met Herman van Veen, die Nijmegen aandeed tijdens zijn tournee door Nederland.


In een twee uur durend gesprek werden tal van thema’s besproken. Van Veen is al jaren actief voorvechter van kinderrechten, onder meer met zijn Herman van Veen Foundation. Hier werd dan ook uitgebreid over gediscussieerd. Van Veen: “Gaat het de kinderen goed, dan gaat het de wereld goed. Ik kan elke vraag beantwoorden door te wijzen op de kinderrechten. In 1989 was ik er bij toen het Kinderrechtenverdrag werd vastgesteld door de Verenigde Naties. Als de kinderrechten gewaarborgd zijn dan kunnen daarmee ook andere problemen worden aangepakt.”

Lotte Hoving, student Algemene Cultuurwetenschappen en deelnemer aan HOPE XXL, spreekt vol enthousiasme over de ontmoeting: “Herman van Veen is niet alleen een bijzondere artiest maar ook iemand met een enorm maatschappelijk engagement. Hij stimuleert ons om vooral door te gaan met HOPE XXL. Het thema kinderrechten zal ook een plek krijgen in de lijst die wij opstellen. Daarmee willen we een visie op de toekomst schetsen vanuit de jongere generatie.”

Van Veen sprak onder meer over zijn rol als artiest en Alfred J. Kwak: “De serie van Alfred Jodokus Kwak heeft veel kinderen iets meegegeven. Ik heb geprobeerd daarin tal van maatschappelijke thema’s te verwerken. HOPE XXL wekt ook een zekere nieuwsgierigheid op: wat gaat er in de toekomst gebeuren. Het inspireren van jonge mensen is natuurlijk een begin en het is mooi te zien wat er in Nijmegen gebeurt. Je inleven in een ander is volgens mij ook de sleutel naar een betere wereld.”

Na het gesprek heeft Herman van Veen plaatsgenomen in de Raad van Aanbeveling van HOPE XXL. Hiertoe behoren verder onder meer Herman Wijffels, Elco Brinkman, Bert Koenders, Jan Terlouw, Hanna Verboom, Freek de Jonge en Alexander Rinnooy Kan.