Trouw
Bianca Bartels

Anne van Veen: nog steeds pril

1 feb 2011

Twee keer legt de actrice Anne van Veen een subtiele link naar haar beroemde vader: ze mimet een vioolspeler waarbij ze intens de vioolklanken neuriet, en even later zingt ze een toon met een expres lange, vibrerende uithaal – net zoals haar vader dat altijd doet.

Maar in tegenstelling tot haar eerste programma ’Anne’, rept ze met geen woord over haar beroemde ouders (ze is een dochter van actrice Marlous Fluitsma) en wil ze haar eigen plan trekken.

En wie is ’die’ Anne dan zelf? Op het toneel staat een springerig jong meisje met een onbevangen blij gezicht. Een sportief lijf met lange armen die ze wijd uitspreidt, waarmee ze haar kwetsbaarheid toont. In ’Wilde lucht’ zingt Anne vooral heel veel liedjes en tussendoor vertelt ze fragmentarisch wat gedachtespinsels. Over wilde lucht – eindeloze logopediesessies vanwege haar hese stem –, over dwangneigingen en over struikelzinnen. Het thema liefde uit haar eerste programma krijgt hier een wat extremer vervolg, want het wemelt van de sekstoespelingen. Ze fantaseert over een pornoversie van Peter en de Wolf, doet een act als een Amerikaanse hoer – compleet met Texas-accent en countrymuziek – en vertelt een verhaal over een Zuid-Afrikaanse vrouw met dikke billen die 200 jaar geleden naar Engeland werd gehaald als circusattractie en die in een bordeel eindigde.

De muziek is afwisselend en soms gebruikt ze originele vormen, zoals een lied dat ze zingt met als begeleiding haar eigen zuchtende en hijgende stemgeluid op tape. Sommige liedjes zijn breekbaar en poëtisch met grappige gedachtegrillen, bijvoorbeeld over iemand in een ander universum: „Kun je me vertellen, heb je daar ook borsten, en zitten die van voren?” Andere nummers zijn zó abstract dat het gissen is waar het haar om te doen is. Maar af en toe verandert Anne in een felle furie. Dan wordt een sprookjesachtig quatre-mains-spel met haar pianist een wilde rap over een andere Zuid-Afrikaanse vrouw, Lekker Goossie: „Mijn vleesgordijnen gespreid”.

In die stoere, ritmische, muzikale uitersten maakt Anne de meeste indruk. Je voelt dan haar passie en haar muzikaliteit. Maar een overtuigende theaterpersoonlijkheid is ze nog niet altijd. Jammer, want zeker voor een tweede programma mag je dat wel verwachten. Anne is een spring-in-het-veld, een beetje onhandig maar oprecht. Een leuk mens om naar te kijken, maar je schat de 27-jarige actrice veel jonger. Alsof ze nog in opleiding is. Talentvol, veelbelovend, mooie zachtaardige stem, gevoel voor humor. Ze heeft het allemaal. Maar ze is vooral heel pril, en nog steeds erg zoekend.© Trouw 2011, op dit artikel rust copyright.Wilde lucht – Anne van Veen, tournee t/m 9 april 2011, www.bostheaterproducties.nl