Gazet van Antwerpen
Peter Briers

Herman van Veen met nieuwe show in Antwerpse Arenberg

"In Vlaanderen blijft het Publiek na een voorstelling gewoon zitten"

20 november 2010

Met 'Tournee 2010' lokt Herman van Veen opnieuw volle Vlaamse zalen. Vanaf woensdag kampeert de cabaretier in de Antwerpse Arenberg, al veertig jaar zijn vaste honk.


Van Veen zoekt niet koortsachtig naar programmatitels die refereren aan de inhoud van de voorstelling. De Utrechtenaar houdt het op 'Tournee Vlaanderen 2010'. "Omdat de dramaturgie van een zaalshow vergelijkbaar is met die van een dagboek: je vertelt enkel wat op dat moment van tel is", verklaart Herman. "Als je het zo bekijkt, noem ik mijn show beter Op dit ogenblik."
De duivel-doet-al velt geen oordeel over de malaise binnen de kerk, maar gaat het precaire thema evenmin uit de weg. "Onlangs nog zong ik een liedje over een vrouw die de Heer toespreekt. Ze raakt verliefd op een pastoor en om daartoe de zegen te krijgen, richt ze zich tot de allerhoogste. Ze wil het niet aan de bisschop vragen,'want die doet , het met de kinderen uit het koor'."

Eind oktober trad de cabaretier op in het Hasseltse Cultuurcentrum, een zaal die herinneringen oproept. "Lang geleden kreeg ik de kans om die schouwburg te openen. Er klonk protest wegens het dure prijskaartje en bij wijze van statement, liet iemand muizen los op het podium. Daar stond ik dan, als jonge artiest. Ik weet nog hoe die voorstelling een heel andere wending kreeg."


Vlaams fenomeen


Van Veen wordt beschouwd als een woordkunstenaar, al wil hij dat zelf niet zo ge zegd hebben. "Het enige wat ik doe, is woorden tegen het licht houden, waardoor ze een andere betekenis krijgen. Een anarchist ben ik al evenmin. Ik doe wat ik kan, maar de wereld is te groot om hem op mijn dooie eentje te veranderen."

Tijdens het Vlaamse luik van zijn tournees stuit Herman telkens op een lokaal fenomeen. "Het publiek blijft hier na de voorstelling altijd zitten", lacht hij. "Onlangs gebeurde het opnieuw in Gent. De mensen fluisterden zacht liedjes die ze nog graag hadden gehoord. Ik heb ze dan maar gezongen. Hartstikke gezellig."

In zijn lijst van geliefkoosde schouwburgen staat de Antwerpse Arenberg met stip op één. "Ik kom er al veertig jaar. Het is een vaste honk geworden, net als de stad zelf. Tijdens mijn verblijf bezoek ik al tijd dezelfde winkels en kerken, dezelfde boekhandels en musea. Het liefst wandel ik 's nachts rond. Voor iemand met een bekende kop is de nacht het beste tijdstip om een kroeg in te duiken."PETER BRIERS