de Standaard (B)
(vpb)
Herman Van Veen viert 65ste verjaardag met fans 17 maart 2010

ANTWERPEN - Met een concert vol verrassingen en vrienden vierde Herman Van Veen zijn 65ste verjaardag. Een dag na zijn concert in Carré in Amsterdam liep de Antwerpse Arenbergschouwburg vol voor de Nederlandse chansonnier Herman Van Veen.


Van Veen streek neer met een buslading muzikanten en vrienden. Hij las stukjes voor uit zijn nieuwe autobiografie Voor ik het vergeet, zong liedjes als 'Liefde van later' en Ramses Shaffy's 'Laat me', maar wiegde op de achtergrond vooral graag mee met de vele gasten.

Onder hen Nico Knapper, die hem het vak leerde en Jean Ferrats 'La montagne' zong, het liedje dat bij ons bekend is als 'Het dorp'. En Willem Vermandere, die als zijn knoestige zelf een lied voor zijn overleden broer zong en dan samen met Van Veen en een koortje 'Kyrie eleison' bracht: een jubelmoment voor het publiek.

Gaandeweg werd duidelijk dat Van Veen niet zijn repertoire in de spotlights stelde, maar zijn ideeën, zijn emoties en ook zijn leven.

Een jongensgroepje Jodocus Kwakkers kwam 'Zo vrolijk' zingen, een paar jonge Nederlandse bands kregen zomaar een vrij podium, Van Veen verwelkomde zijn (zeer enthousiaste) kleinzoon en zijn dochters, reisde naar Zuid-Afrika ('Moe nie weggaan nie'), beleed zijn grote respect voor Jacques Brel en Wannes Van de Velde, en zong in het Frans en het Duits.

Er werd 'Lang zal hij leven' gezongen, de taart en de ballonnen ontbraken niet, maar de zaal werd vooral heel stil toen Van Veen het hoofdstuk kinderrechten aansneed en nog maar eens pleitte voor het belang van creativiteit, vriendschap, schoonheid en liefde.

Toen het liedje 'Frühling' van het Joodse Holocaust-slachtoffer Selma Mehrbaum Eisinger klonk, kon je een speld horen vallen.

Een mooie avond die met vele staande ovaties en nog heel even 'Dat tedere gevoel' besloten werd. Waarna Van Veen en zijn buslading vrienden naar Keulen togen.