AD/UN
Peter van de Vusse
Groots feest voor jarige Van Veen 16 maart 2010

AMSTERDAM «Tal van bekende artiesten hebben gisteren een eerbetoon gebracht aan Herman van Veen. De geboren Utrechter, die zijn 65e verjaardag vierde, kreeg de Edison Oeuvreprijs uitgereikt door cabaretier Paul van Vliet.

Tijdens een bijzonder feest in Carré -met de titel 'Onder vrienden-Herman van Veen 65' - dat door Van Veen zelfwas samengesteld, traden negentig (bekende) artiesten op.
Behalve Van Veen speelden en zongen onder anderen Claudia de Breij, Paul van Vliet, Colin Benders (Kyteman), Hans Dorrestijn, Bert Visscher, Johnnie Kraaikamp j r, Nynke Laverman, Daniël Lohues en Té Lau.
Toespraken waren ervan oud-minister Jan Pronk en de Friese dichter Tsead Bruinja. Oud-minister Jan Pronk roemde Van Veen als Unicefambassadeur, die in 1990 op het idee kwam om bomen te planten voor het onbekende kind.
Van Veen las ook voor uit het eerste deel van zijn autobiografie "Voor ik het vergeet', die later deze maand verschijnt. Hij noemde de lange lijst van mensen met wie hij heeft samengewerkt en die hem beďnvloed hebben. Zijn zus las een persoonlijke brief voor.

Van Veen zelf zong onder andere het lied Laat me van Ramses Shaffy en in de oorspronkelijke versie Ne me quitte pas van Jacques Brei.
Zijn dochters Anne en Babette zongen ook een lied. Een kinderkoor met Alfred Jodocus Kwak trad op en Johnnie Kraaijkamp jr. persifleerde de kraai.

Het feestprogramma werd bijgewoond door vele tientallen bekendheden van televisie, theater en politiek. Onder hen waren bekende gezichten als die van Wim Kok, Job Cohen en Jeroen Krabbé. Van Veen sloot de lange voorstelling af met het meeslepende lied Vriendschap vergeet je niet, waarbij alle artiesten en het publiek meezongen. Rondom zijn verjaardag organiseert Theater Singer in Laren een expositie met werk van de kunstschilder Van Veen. De tentoonstelling Etude F besta M uit vijftien schilderijen, die zijn geďnspireerd op een gedicht van Vasalis. Ook zijn er, vanaf komende woensdag, tien vrouwenportretten te zien, die Van Veen, als gastconservator, heeft uitgekozen uit de collectie van Singer.

Na de dood van zijn ouders begon Van Veen op z'n zestigste met schilderen, zo zegt hijzelf. „Misschien heb ik voortgezet waar mijn vader nooit aan toe is gekomen: een schilder worden. Ik heb doeken gekocht, tubes acryl, spuitbussen, kwasten, messen, borstels, sokken, T-shirts en ben aan de gang gegaan. Vang licht in kleur, alsof je sneeuw bewaart."