de Telegraaf
Patricia Cortie
Herman van Veen sprakeloos 15 maart 2010

AMSTERDAM - De man met de mooiste stem van Nederland was even sprakeloos. Een nietsvermoedende Herman van Veen ontving gisteren, op zijn 65e verjaardag, de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst in Koninklijk Theater Carré. „Ik draag deze prijs op aan mijn ouders, die in alles wat ik doe aanwezig zijn”, zei hij.


Herman van Veen begon zijn verjaardagsvoorstelling met een diepe buiging voor het publiek. De meesterartiest werd getrakteerd op een minutenlange staande ovatie en ’in de gloria’ klonk uit honderden kelen. „Ik had mijn verjaardag niet mooier kunnen vieren”, zei Herman. „In het mooiste theater ter wereld én met de mensen van wie ik het meeste houd, mijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen.”

„Hij is ongelooflijke entertainer”, vertelt goede vriend Jeroen Krabbé. „Je denkt dat hij er wel eens mee wil ophouden maar nee, Herman heeft een onuitputtelijke energie.”

„Ik ken hem al sinds 1969”, haalt Krabbé herinneringen op. „Het was bij de toneelgroep Globe in Eindhoven. Er was een welkomstshow van een onbekend iemand. Herman van Veen. Het doek ging op, maar er gebeurde niets. Kwam Herman van achter uit de zaal door het gangpad aanrennen. Het was een enorm succes, ik was weggeblazen door zijn voorstelling. We zijn goed bevriend geraakt, ook onze kinderen raakten bevriend, ik geef hem een kus voor zijn verjaardag.”

Herman droeg voor uit eigen werk, zijn biografie Voor ik het vergeet deel I, speelde, zong, en had ook familie, collega’s en vrienden uitgenodigd om de mijlpaal mee te vieren. Uit het verleden en heden beklommen de gastartiesten het podium. Onder meer Erik van der Wurff, Nico Knapper – „Ik ben hem heel veel dank verschuldigd, hij was mijn mentor”, sprak Herman – Nynke Laverman, Daniël Lohues, Paul van Vliet, Claudia de Breij, Kiteman, Thé Lau, Bert Visscher en Johnny Kraaijkamp jr. luisterden de show op.


Het eerste deel werd door Herman zelf prachtig afgesloten. „Hij stond ook op mijn lijstje voor vandaag, maar Ramses Shaffy kan er door omstandigheden niet bij zijn.” Vol overgave bracht Herman zelf Laat me, om één van zijn grote voorbeelden te eren. Ramses was de enige die ooit eerder een Edison Oeuvreprijs Kleinkunst kreeg toegekend.

Vanuit één van de loges in ’zijn’ Carré – Herman stond er ruim vierhonderd keer en is door de directeur Hein Jens bestempeld als ’die ziel van het theater’ – werd niet alleen de artiest maar ook de echtgenoot, de vader en de grootvader Herman van Veen bejubeld. Zijn vrouw Gäetane Bouchez, met wie hij alweer ruim twintig jaar gelukkig is, werd er omringd door Hermans kinderen Babette en Valentijn (van zijn eerste echtgenote Marijke) en Anne, van tweede echtgenote Marlous. Zoon Merlijn uit dat huwelijk stond achter de geluidsknoppen om de show van zijn vader zo mooi mogelijk te laten verlopen. Ook Bas Westerweel, die getrouwd is met Babette, was er met één van hun zoons. Anne en Babette zongen ook samen.

Na de voorstelling had goede vriend Paul van Vliet, die ook optrad, de eer Herman de bijzondere prijs te overhandigen. De Edison Stichting kende de artiest de prijs toe voor zijn enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek.


Herman van Veen viert zijn verjaardag nog twee dagen met de voorstelling Onder Vrienden: vandaag in Antwerpen en morgen in Keulen. Ook internationaal zal de met een unieke Edison gelauwerde koning van de kleinkunst worden toegezongen.