dé Weekkrant
Limburg-Zuid

Martin Buber Plaquette voor Prinses Irene

14 juli 2011

KERKRADE/HERZOGENRATH - De Martin Buber Plaquette gaat dit jaar naar Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld. De uitreiking van de plaquette vindt op 8 oktober plaats vinden in Abdij Rolduc in Kerkrade.

Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld ontvangt de Martin Buber-Plaquette omdat zij zich met hart en ziel inzet voor de natuur als de vanzelfsprekende basis van het leven. Zonder zijn natuurlijke bronnen, zonder de voortdurende dialoog met de natuur is de mens verloren. Daarbij gaat Prinses Irene voortdurend uit van de waarde en eigenwaarde van leven.
De plaquette wordt sinds 2002 uitgereikt door de Stichting Euriade aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in overeenstemming met het ‘dialogische principe’ van de Joodse filosoof Martin Buber. In zijn filosofische geschriften en in zijn leven is Buber een toonbeeld van het streven naar dialoog en verantwoording.

Eerder ontvingen onder andere Helmut Schmidt, Richard von Weizsäcker, Herman van Veen, Michael Gorbatsjov en zijn dochter Irina Virganskaya deze onderscheiding.