de Gooi- en Eemlander

Artiesten brengen hommage aan
Harry Sacksioni

11 oktober 2010

De gitarist Harry Sacksioni wordt 23 oktober 60 jaar. Reden voor een aantal artiesten die nauw met Sacksioni hebben samengewerkt om een feestje te geven. Op 19 oktober brengen ze in het Amsterdamse theater Carré een hommage aan de gitarist.


Artiesten als Herman van Veen, Leoni Jansen, Raymond van het Groenewoud en The 5 Great Guitars verzorgen dan optredens voor publiek en vertellen anekdotes over hun tijd met Harry. Het balletgezelschap Introdans zal een deel opvoeren van het bekende werk Piste, waarvan de muziek is gecomponeerd door Sacksioni.

Begin jaren zeventig begeleidde hij onder anderen Herman van Veen met wie hij langs de theaters trok. Daarnaast werkte hij de afgelopen jaren met een groot aantal andere artiesten. Ook gaf hij veel solovoorstellingen. Sinds 1975 bracht hij in totaal zo'n 25 albums uit.

Sacksioni ontwikkelde een heel eigen stijl van spelen. Hij kan de baslijn, de akkoorden én de melodie tegelijk op één gitaar spelen. Iets wat wereldwijd maar heel weinig gitaristen kunnen. In 1994 kreeg hij een Edison voor zijn album Who's pulling the strings. Vorig jaar werd hij tijdens zijn 40-jarig jubileumvoorstelling benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.