de Standaard
Peter Vantyghem

Tijdloze lichtheid

11 oktober 2010

Hoe was het. vraagt hij na afloop? 'Als ademen' zeg ik hem. 'Loskomen van de wereld." Hij knikt vermoeid, maar tevreden. En ontvangt dan een lange rij fans die, bovenop de handtekersing in hun ziel, er nog één op papier willen. Hij heeft 'Moe nie weggaan nie' en 'Liefde van later' gezongen, zoals dat hoort wanneer je in de stad van Brel staat. Hij heeft veel over de liefde gezongen, en over de dingen die voorbijgaan, en dat je als artiest enkel je best kan doen, en bedanken voor het aplaus.
Tournee Vlaanderen 2010 heet de tournee die zaterdag in Brussel passeerde, maar in het geheim noemt Van Veen hem 'In het ogenblik'. Omdat hij de inspiratie van het. moment laat meespelen. Tegen tweede Kerst, bij het laatste concert in de Arenberg schouwburg, zal het afzijn.

In Brussel staat hij heel naakt op het grote podium van het Paleis voor Schone Kunsten. Eerst met gitaar, dan met viool en tussendoor met pingpongballen en een fles alcohol. Want Van Veen zingt licht en diep over het hele levensgamma van kinderonschuld over verliefd zijn tot weer vergeten ('het leven is een hoop gedoe tussen twee periodes van bedplassen in'). Hij is ook de clown, de grapjas, soms zelfs
de surrealist. De poëtische beelden vullen het hoofd. Vaak is hij honingzoet, wanneer hij ontluikende jonge meisjes beschrijft, of een vriendschap eert. Maar Ramses Shaffy's 'Laat me' zindert door de zaal als een knieval. En dat de paus beter condooms zou verkopen, of dat we 'voor de eenvoud te gecompliceerd" zijn, zijn scherpe teksten.

Edith Leerkes, Erik van der Wurff en Jannemien Cnossen zijn zijn trouwe begeleiders. Ze voelen elke gril, elke flard inspiratie aan alsof ze één lichaam vormen.
'Leg geen bloemen op mijn kist, breng ze nu" zingt hij als slot. Van Veen plukt een blaadje van een rode roos en plakt het op zijn neus. Met één subtiel detail wordt dichter een clown. Dat is, uiteindelijk, zijn boodschap: niet moeilijk doen, rechtuit zijn, je hart volgen in het spel van pijn en vreugde dat het leven is.