??? schreef in de Haagse Courant op 10 september 1991

Herman van Veen met Colombine in de boom


De door Herman van Veen gehoede stichting Colombine start op 23 september 1991, onder de titel "Een boom voor het leven" een project, waarbij twaalf prominente Nederlanders in iedere provincie een boom zullen planten. Particulieren, bedrijven en scholen kunnen daarop inhaken door een "kinderboom" te kopen en, rond het planten van de boom een actie te voeren. De opbrengst van het project wordt door het ministerie van ontwikkelingssamenwerking verdubbeld en is bestemd voor activiteiten van Unicef. 'Herman van Veen, even terug in Nederland voordat hij weer geruime tijd voornamelijk op buitenlandse podia te zien zal zijn, hééft iets met bomen.
Dat zingt hij in nieuw lied: "Een boom zal nooit op reis gaan, een boom zal nooit verhuizen". Dat zegt hij, in een toelichting op de nieuwe actie van 'zijn' Colombine: "Een boom is een soort acht. Alleen de bovenste helft van die acht zie je. De andere helft functioneert ondergronds, draagt bij wat voor het zichtbare nodig is. Is dat niet een voorbeeld van heel veel in de dagelijkse werkelijkheid?!".
foto:
ncrv 1991 (bij artikel gevoegd) Terwijl hij met Alfred Jodocus Kwak en een registratie van zijn recente Carré-show ('uitzending op 8 en 15 november) zijn meer commerciële activiteiten bij de VARA heeft ondergebracht, heeft Van Veen bij de NCRV een onderkomen gevonden voor zijn ideële bezigheden. Zo zal de NCRV op 13 september (Ned 1 22.42) als opmaat voor "Een boom voor het leven" de documentaire 'Hartstocht voor bomen' uitzenden. Niet alleen Van Veen komt in die film voor maar ook andere bekenden, zoals tekenaar Peter Vos minister Jan Pronk van ontwikke1ingsamenwerking, de schrijver Koos van Zomeren, diens collega Astrid Roemer en de ballonvaarder Erik Bosman. Peter Vos doet in het korte bestek dat hem gegeven is een enkele wel heel markante uitspraken. Bij voorbeeld deze: ,,Neem een landschap dat stil is. Met een boom er in is dat landschap nog stiller!'.
De uit Suriname stammende Astrid Roemer heeft zo haar eigen specifieke gedachten: ,'Als het zomer wordt, denk ik: laat het maar gauw weer herfst worden. Want bij vallende bladeren, bij naakt wordende bomen voel ik sensualiteit en seksualiteit".

Meer tv

In de nabije toekomst zal zich op het NCRV-scherm nog veel meer afspelen dat direct verband houdt met Colombine-projecten. De centrale dramatische figuur is dan Grote Beer, symbool voor zowel de sterrenformatie van die naam als het pluche beest waarmee kinderen zich in slaap knuffelen. Grote Beer zal de hoofdrol gaan spelen in een Sesam Straatachtig magazine en in een animatieserie. Die zelfde beer wordt ook de hoofdfiguur in een in 1993 op te nemen speelfilm waarmee Monique van der Ven haar regie debuut zal gaan maken. Die speelfilm vervolgens, zal dan ook worden uitgesplist tot ook een tv serie.

Nadere informatie over de actie 'Een boom voor het leven' is te verkrijgen bij de Stichting Colombine te Westbroek, tel. 03460 - 4040.terug naar de index