AVRO Close Up

Onbelangrijk Belangrijk - Herman van Veen

december 2010

Eerder dit jaar werd kunstenaar, zanger, schilder en muzikant Herman van Veen vijfenzestig jaar. Regisseurs Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn volgden Van Veen de afgelopen anderhalf jaar tijdens diverse bijzondere gebeurtenissen in zijn werk- en privé-leven. Niet eerder liet Herman van Veen de camera's zo dichtbij komen om een langere periode in zijn leven te filmen. 'Onbelangrijk Belangrijk' ging onlangs in première tijdens het Nederlands Film festival 2010 in Utrecht.


'Onbelangrijk Belangrijk' volgt Herman van Veen tijdens activiteiten in Nederland, België en Duitsland. We zien hem les geven op het conservatorium in Den Haag, volgen hem tijdens de uitreiking van een eredoctoraat in Brussel en de camera registreert ook zijn meest recent ontwikkelde talent: schilderen. Gekoppeld aan archiefbeelden uit Van Veen's eigen Harlekijn-archief wordt in 'Onbelangrijk Belangrijk' voor de ogen van de kijker een zorgvuldig beeld opgebouwd van het leven van één van Nederlands meest internationale kunstenaars.

Het is een documentaire waaruit meer dan ooit Van Veen's veelzijdigheid, gedrevenheid, passie en betrokkenheid blijkt ten aanzien van zijn werk, leven en de relaties met de mensen om hem heen. Een document waaruit tegelijkertijd blijkt dat er uiteindelijk maar één ding in het leven van Van Veen domineert: 'Niets weegt op tegen zingen, en spelen (...). Dat is zo iets prachtigs om te doen. Het is zo levend, en zo... onbelangrijk belangrijk!'

Herman van Veen heeft zich in zijn carrière ontwikkeld als artistieke duizendpoot. Naast zijn eigen theater- en acteerwerk regisseert hij toneelstukken en films, trekt hij volle zalen met zijn voorstellingen in en buiten Nederland, schrijft hij muziek voor ballet, televisie, opera en film, neemt hij zijn repertoire op in het Duits en Frans, schrijft hij boeken en bereikt hij in binnen- en buitenland de muzikale top.

AVRO Close Up: 'Onbelangrijk Belangrijk': 26 december, 18:25 uur, Ned. 2.