??? schreef 9 juni 1999 in het Utrechts Nieuwsblad

Herman van Veen even van streekJe moet van goeden huize komen om Herman van Veen in verlegenheid te brengen. De zanger, regisseur, theaterman en clown staat erom bekend dat hij altijd zijn woordje klaar heeft. Sinds gisteren is de Duitse ambassadeur Von Puttkamer er achter dat er een simpele truc bestaat . Je geeft Herman van Veen een hoge onderscheiding en hij is meteen confuus. "Ik ben werkelijk even van streek," verbaasde de entertainer zich over zijn eigen emoties.

"Het is vooral fantastisch dat mijn ouders dit kunnen meemaken. Die hadden toch nooit durven dromen dat het jochie, dat in die zware laatste oorlogsmaanden, in maart 1945, letterlijk op de trappen van het Utrechtse Gasthuis ter wereld kwam uitgerekend door Duitsland nog eens zou worden geëerd."
Hermanus Janus Tinus van Veen, zoon van een drukker en een hardwerkende huisvrouw ("Bijgenaamd "Hoefie". Haar vader ewas een Verhoef") had, naast zijn beide ouders (alle twee 81 jaar) zijn Waalse vrouw Gaëtane, en zijn kinderen, vele vrienden en bekenden uitgenodigd om bij de feesteklijke gebeurtenis aanwezig te zijn. Ook Rita Kok, echtgenote van de premier, zag hoe de ambassadeur aan Van Veen het Verdienstkreuz am bande des Verdienstordens der Bundesrepubliek Deutschland opspeldde.

"Herman is een trouwe vriend. We hebben geregeld kontakt," zei Rita Kok. "Ik herinner mij nog al te goed hoe Herman tijdens zijn show tijdens een lied, Wim zag zitten, en hem spontaan een hart onder de riem stak. Wim had het in die tijd als NVV-voorzitter danig aan de stok met Kees Schelling van de Voedingsbond. Herman had één en ander kennelijk in de kranten gevolgd en begreep meteen wat er door Wim heenging. Die lieve woorden hebben toen diepe indruk op ons gemaakt."

De Duitse ambassadeur, die Van Veen onderscheidde wegens zijn verdiensten als "belangrijke bemiddelaar tussen het Duitse en Nederlandse volk" ("Hij heeft dik duizend keer in Duitsland opgetreden en bijna al zijn cd's en platen zijn ook bij ons verkocht") zei dat zijn liedjes én teksten tot nadenken aanzetten.
"Zijn charisma, humor en directheid hebben Nederland en Duitsland tot elkaar gebracht".

En Herman van Veen? Hij wist zich nauwelijks raad met alle mooie woorden. Zijn verlegenheid verpakte hij daarom in een paar grappen.


terug naar de index