Uitkrant
Martin Hendriksma

Herman

nov 2008

Van een voormalige hoofdredacteur van de Uitkrant viel het redactionele beleid terug te brengen tot een enkele regel: in zijn blad werd niet geschreven over Herman van Veen. Hij kon die stem niet horen, (maar wel verdacht goed nadoen) . Deze maand staat Van Veen in Carré, in totaal zes weken lang. Alle reden om voorgoed met het verleden te breken.

Uitkrant-medewerker Dick Zijp sprak Van Veen na een voorstelling in Uden. Hij tekende bijna alleen maar mooie citaten op. Over kleedkamers waar de kakkerlakken in rijen over zijn viool marcheren, over Van Veens optredens in Parijs en Londen (waar het publiek na zijn opkomst eerst drie minuten applaudisseert - doen ze echt niet in Uden) en over de diepere lagen van zijn werk. 'Ik vind dat kunst niet geëngageerd moet zijn.'
En natuurlijk spraken ze over de vermaledijde critici, zoals die voormalige hoofdredacteur, die klagen over zijn stem. 'Ik zou hen wel eens willen horen zingen!', jijbakt Van Veen. Maar hij heeft een punt: het is de vraag of Carré dan zes weken vol zou lopen.

De cover haalde Van Veen net niet. Daar staat het India Festival dat Amsterdam deze maand in oosterse sferen onderdompelt. Maar de dubbele pagina 12/13 vormt toch een waardige comeback.


Martin Hendriksma, hoofdredacteur Uitkrant