?? schreef 7 december 1995 in het Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad


Tussen dijk en duin: kerstverhaal mmv Herman van Veen


Kerstverhaal "Stilte," klinkt het door het Rose kasteel in het Land van Ooit. Het geroezemoes stopt onmiddelijk. Zanger, acteur en cabaretier Herman van Veen verplaatst zich in de rol van gastheer. Zijn muziek klinkt op de achtergrond. Drie serveersters dansen op de grote tafel. Na een aantal minuten is de scène weer ten einde. "Het handen schudden van de gasten moet meer op de maat van de muziek", betoogt Herman van Veen.

Het Rose kasteel in het park op de grens van de gemeenten Drunen en Vlijmen is deze middag even veranderd in een filmset. In de sfeerrijke zaal - compleet met kerstboom en kaarsen - wordt het wat moderne kerstverhaal van Herman van Veen verfilmd.

"De groep van 40 acteurs, muzikanten en dansers moet een engelegeduld hebben", betoogt eindredacteur Roek Lips van de NCRV, de omroep die het verhaal 18 december uitzendt. "De ploeg is drie dagen op stap. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds heel laat."
Het gezelschap heeft al gefilmd in de Nederlands Hervormde Kerk in Waspik en bij het station in Tilburg. Over de inhoud van de 'gezongen' film wordt nog geheimzinnig gedaan. Maar de kleding van de acteurs doet in ieder geval sterk denken aan de jaren dertig.
"Dit verhaal is gebaseerd op het kerstverhaal", vertelt Lips. "De huidige problematiek met vluchtelingen wordt aan de kaak gesteld. Jozef en Maria waren ook een soort vluchtelingen."

Vandaag zal de ploeg ook nog de hele dag in het Land van Ooit te vinden zijn. Het rose kasteel, de manege en de statige oprijlaan dienen onder meer als decor voor het kerstverhaal. "De binding tussen Herman van Veen en het Land van Ooit is groot", legt Lips uit. "Hij was immers nauw betrokken bij het opzetten van het park. Niet zomaar werd benoemd tot de eerste baron van het Land van Ooit."

De NCRV zendt zaterdag 18 december het programma met de titel 'een andere keer misschien' uit. De uitzending wordt tweede kerstdag herhaald.terug naar de index