MARLOES TERIELE schreef 5 augustus 2006 in het AD/UN
'Eend goed, alles goed' voor goede doel Unicef


SOEST
"Eend goed, alles goed." Een eend in de hoofdrol om geld in te zamelen voor Unicef. De internationale hulporganisatie bestaat zestig jaar en voor deze gelegenheid schreef Herman van Veen een musical met zijn geesteskind Alfred Jodocus Kwak in de hoofdrol.

In openluchttheater Cabrio in Soest wordt de familievoorstelling op 17 en 18 augustus opgevoerd. Herman van Veen leest, zingt en vertelt in de open lucht. Een half jaar geleden trad Van Veen ook al op in zijn woonplaats Soest; met deze voorstelling komt hij de belofte om nog eens te komen spelen, na. Het mannenkoor Apollo uit Soest zet de liederen in het refrein luister bij. Dat is andere koek voor het doorgaans klassiek zingende mannenkoor. "Normaal zingen we geestelijke liede ren, klassieke werken en opera. Nu staan we ineens te zingen over een eend op een fiets. Maar het is heel leuk; de liedjes zijn herkenbaar en de bedoeling is juist dat het niet te ingestudeerd overkomt. We oefenen een middagje en het is klaar," zegt Jos Sesink, voorzitter van het koor.

Unicef heeft iets met Alfred Jodocus Kwak. De bijna dertigjarige eend zorgde in zijn eerste voorstelling ook voor inkomsten voor Unicef. En nu weer. "Het is een mooi rondje," aldus Van Veen. De voorstelling wordt geen zwanenzang voor de eend, maar zijn schepper zal na afloop wel een tipje van de sluier oplichten over de toekomst van Kwak. "Ik heb veertig jaar voorstellingen over Kwak gespeeld. Mijn droom blijft mooie muziek maken en het kan niet allemaal Ún Ún blijven," zegt Herman van Veen.
Van Veen is sinds zijn zeventiende nauw betrokken bij Unicef. Alfred Jodocus Kwak is in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland de ambassadeur voor Unicef. De eend is bedacht door Van Veen, nadat hij per ongeluk een eend had overreden.
Kwak verscheen op een grammofoonplaat, in een boek, in een stripboek en in een tekenfilmserie van 52 delen die in bijna de hele we reld werd vertoond. Van de opbrengst gaat en ging veel geld naar goede doelen. Alfred Jodocus Kwak is wereldberoemd. "Het is een geel be-gripje geworden," meent Herman van Veen.

Voor beide voorstellingen van 'Eend goed, alles goed' zijn nog ongeveer 500 kaarten te koop. Reserveren via VVV-Soest. email info(aivvv-soest.nl en tel. 035 6012075