Ruud Meijer schreef 4 februari 2000 in het Algemeen Dagblad

"Vijf sterren voor het grootste talent dat Nederland na de oorlog heeft voortgebracht"


Herman van Veen blijft groeienBERGEN OP ZOOM - Herman van Veen trommelt virtuoos op de kist waarop hij zit en zingt een lied in een Afrikaans aandoend nonsenstaaltje. Wie goed oplet vangt flarden Nederlands op. De zinnetjes die blijven hangen zijn: "drie jaar niet in Nederland geweest" en "of ze me nog wel kennen".
Het premièrepubliek in Bergen op Zoom is Van Veen duidelijk nog niet vergeten. De uitzinnige Brabanders willen de internationale Utrechtenaar na afloop bijna niet laten vertrekken. Zijn nieuwe show, die gewoon Herman van Veen heet, heeft een niveau waarvan veel van zijn collega's niet eens durven dromen.
Het gezicht van de 54-jarige Van Veen is inmiddels gerimpeld, maar zijn talent is nog zo strak als de huid van een meisje van 19. Het enige nadeel van 54 zijn, vertelt Van Veen, is dat de dood dichterbij komt. Als je 19 bent is de dood een uitzondering. Op je 54ste hoor je alleen nog maar: "Heb je 't al gehoord van die en die?"

Na deze sombere bespiegeling vertelt Van Veen een hilarisch jeugdverhaal over Oom Frans die de toto - zogenaamd - heeft gewonnen. Het is het eerste voorbeeld van de ontwikkeling die Van Veen nog steeds doormaakt: zijn verhalen en de manier waarop hij ze vertelt worden steeds beter. Ook de herinnering aan zijn eerste bezoek met zijn vader aan het badhuis in de jaren 50 is een juweeltje.
Een zo goed als perfecte balans tussen de lach en de traan, precies wat humor volgens het boekje zou moeten zijn. Ook de muziek is bij Herman van Veen weer precies wat muziek moet zijn: warm en organisch. Zijn band is meer dan het gemiddelde begeleidingscombootje. Bovendien krijgen de musici, vooral de getalenteerde violiste-zangeres Jann, volop de gelegenheid om te stralen.
Herman van Veen zelf straalt de gehele voorstelling, maar tijdens een operaparodie en een dans-nummer krijgt zijn talent oogverblindende proporties. Wat een clown is die man en wat heeft hij een onnavolgbare motoriek!

Vijf sterren dus voor het grootste talent dat Nederland na de oorlog heeft voortgebracht Daarmee doe ik Herman van Veen nog tekort, want toen ik met het hoofd in de wolken Schouwburg de Maagd verliet, zag ik er vele duizenden.


Ruud Meijer


terug naar de index