de kunstredactie van Het Parool schreef 3 sept 1968

HERMAN VAN VEEN MAAKT FILMDEBUUTAMSTERDAM, dinsdag.

- De Utrechtse cabaretier en showman Herman van Veen (23) maakt thans zijn fllmdebuut. Hij speelt de hoofdrol in een Belgische speelfilm, waarvoor de opnamen kort geleden zijn begonnen. De film, die getiteld is ,,Princess", wordt geregisseerd door Herman Wuyts, maker van o.a. de in 1966 op het festival van Bergamo bekroonde film ,,Overkant".


De vrouwelijke hoofdrol in ,,Princess" wordt gespeeld door het Engelse fotomodel Virginia Mailer. Voor een belangrijke rol op het tweede plan is de Belgische acteur Frans Marijnen gecontracteerd. Ook de befaamde Engelse actrice Margaret Rutherford (bekend o.a. door de op de boeken van Agatha Christie gebaseerde miss Marples-films) speelt een rol in deze film.

Opname voor ,,Princess" hebben reeds plaats gevonden in Venetië; vanaf vandaag wordt er in Antwerpen gefilmd.

De film, die wordt geproduceerd door het filmbedrijf Visie in Antwerpen, wordt door Herman van Veen omschreven als ,,licht entertainment, schommelend tussen werkelijkheid en fantasie". ,,Het wordt een fijn soepel, lekker licht en luchtig geval", zegt hij, ,,géén film met een zware problematiek. Het verhaal gaat over een jongeman, die maar één doel voor ogen heeft: geld verdienen. Door deze houding komt hij in conflict met zijn omgeving; op het laatst heeft hij helemaal niemand meer en blijft hij helemaal alleen achter met zijn piasters. Dat is natuurlijk niet zo jofel".

Het komende seizoen zal Herman van Veen de ster zijn van vier televisie-shows in kleur, die zullen worden geregisseerd door Nico Knapper. De shows, krijgen het karakter van ,,solo-programma's met steeds één ,,grote gast" en verder veel figuratie en ballet.

Van Herman van Veen, die in 1966 is afgestudeerd aan het Utrechtse conservatorium, komt dezer dagen een LP in de handel met veertien liedjes uit zijn cabaret-programma.

Op 28 september geeft hij in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw de eerste van een serie weekend-voorstellingen van zijn soloprogramma ,,Harlekijn". Het komende seizoen gaat hij met dit programma op tournee door Nederland en België. Er bestaan verder plannen, dat hij volgend jaar een serie voorstellingen geeft in Carré in Amsterdam.
Herman van Veen is van plan volgend jaar april naar Japan te gaan, waar hij zal optreden in een TV-programma.


Het Parool, 3 september 1968

terug naar de index