Ale van Dijk
Het Vrije Volk
Van Veen gaat speelfilm maken met de VARA 3 apr 1990

Herman van Veen (45), volgend Jaar een kwart eeuw op het toneel, gaat in co-produktie met de VARA een speelfilm maken. Bovendien is zijn in vier talen nagesynchroniseerde, tv-show 'Blauwe Plekken' uitgekozen om in mei op het jaarlijkse tv-festival van Montreux mee te dingen naar de Gouden Roos. Verder heeft Van Veen al weer 52 nieuwe afleveringen bedacht als vervolg op de succesvolle internationale te" kekenfilm-serie rond het eendje Alfred J. Kwak.
Komende herfst gaat de VARA een tv-portret over een kwart eeuw Van Veen uitzenden en Herman zal voorts de komende aflevering van 'Kinderen voor Kinderen' presenteren. Tenslotte zal de- VARA Van Veen's theaterjubileumshow aan de kijkers tonen.


De speelfilm gaat 'Zomp' heten en Van Veen speelt naast Frits Lambrechts één van de hoofdrollen. De rest van de "cast" moet nog worden uitgekozen. Onder regie van Gideon Pieters worden de opnamen in de vroege zomer van volgend jaar in België gemaakt. "Het gaat over de bovenwereld en de onderwereld, de hemel en de hel zou je kunnen zeggen", vertelde Van Veen ons gistermiddag. "Het hele verhaal zal een sprookjesachtige sfeer uitademen."

Van Veen zal tijdens de 30 opname-dagen niet in theaters optreden. De film zal eerst in de bioscopen worden uitgebracht en vervolgens in een driedelige verlengde versie op de VARA-tv worden getoond.
Volgens Van Veen en VARA-voorzitter Marcel van Dam is de 40 miljoen kostende tekenfilmserie rond het eendje Kwak zo wel in Nederland ais in Japan 'een grandioos succes'. De merchandising rond het Kwak-figuurtje, dat is de handel om de serie heen in Kwak-t-shirts tot Kwakboekjes en Kwak-sleutelhangers, loopt ook boven verwachting. Komende herfst zal Kwak ook in West-Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en Finland op tv komen en met tv-stations uit andere landen wordt nog onderhandeld.

"Of we met een tweede serie komen weten we nog niet, want je legt niet zomaar opnieuw even 40 miljoen op tafel. Zelfs als een rijk Japans tv-station mee-produceert", aldus Van Dam. Aan Van Veen zal het niet liggen: "De volgende 52 afleveringen staan op papier en dan zal blijken, dat de ouders en zusjes en broertjes van Kwak niet zijn omgekomen tijdens het oversteken van de weg. Ik ben toch niet zo wreed, dat ik eendjes laat overrijden terwijl kinderen zitten te kijken!"