2 juni 1997 schreef Ilze Rike in het Brabants Dagblad:

'Violen onder de kinnen, armen omhoog'

Herman van Veen dirigeert grootste kindersymfonie-orkest van BeneluxPrecies 990 muzikanten speelden 6 minuten, 54 seconden en 31 honderdsten van een seconde samen. Daarmee vestigden ze een nieuw record voor de Benelux. Want de muzikanten die gisteren in het Land van Ooit in Drunen door Herman van Veen gedirigeerd werden, zijn allemaal jonger dan 14 jaar.

Violen onder kinnen, armen omhoog. Een twee drie, twee twee drie.' Met zijn typische stemgeluid telde Herman van Veen gistermiddag af voor 990 jonge muzikanten. Daarna speelde het kindersymfonieorkest precies 6 minuten, 54 seconden en 31 hondersten van een seconde. Genoeg om het nieuwe record voor het grootste kindersymfonie-orkest van de Benelux te vestigen.
"Hebben ze dat nou alleen vandaag geleerd?', vraagt een jongetje aan zijn moeder. Het is duidelijk te horen dat dat niet het geval is. Het orkest speelt, op een paar onzuiverheidjes na, prachtig. Alle deelnemers hebben een paar weken geleden de drie stukken 'Two Norwegian Dancers', het bekende 'Momings' en 'Procession of the Sardar' al thuis gehad. De meeste kinderen hebben tijdens hun muzieklessen geoefend en zijn met hun hele orkest, soms wel honderd man groot, naar het Land van Ooit gekomen. De achtjarige violiste Nina uit Vught vindt het allemaal erg spannend. Ze kijkt naar Van Veen en naar de hulpdirigent die vlakbij haar groepje staat. De hulpdirigenten voorkomen dat de kinderen achteraan een paar maten naast de kinderen vooraan spelen. Nina zet haar strijkstok precies op het goede moment op haar viool.

Na elk van de drie stukken volgt een staande ovatie. Als bekend wordt dat de recordpoging is gelukt zelfs twee. De kinderen glimmen. Maar meer nog dan het applaus waarderen ze de woorden van hun dirigent Herman: "Jongens dat was perfect. Ik zal dit nooit meer vergeten, het was heel bijzonder."


Bij de foto: Herman van Veen dirigeert het orkest van 990 kinderen in het Land van Ooit naar een nieuw Benelux-record. Foto Cor de Kockterug naar de index