??? schreef in het decembernummer 1998 van het Tijdschrift van "Het Doosje"

HERMAN VAN VEEN:
VAN CLOWN TOT FILOSOOFTer gelegenheid van de voorstelling van zijn programma "Herman Van Veen zingt een Kerstverhaal" hadden wij een leuke babbel met de 53 jarige, en 30 jaar op de plankenstaande, Herman Van Veen.

Wie ooit de kans krijgt om naar een gespreksavond of debat met Herman van Veen te gaan, moet dat zeker doen. Herman is een prater en verteller, boeit elk ogenblik van zijn betoog en men merkt direct dat hij een belezen, maatschappijkritische en vooral mensenkenner is. Herman is door zijn vele reizen en optredens een echte wereldburger, overal heeft hij ankerpunten en weet overal anekdotes over te vertellen. Dat de mistoestanden in de wereld niet aan hem voorbijgaan ondervindt iedereen die met hem praat.

Wij beseffen dat dit artikeltje in feite maar een fractie van fragmenten uit het gesprek kan weergeven. Wij doen dan ook ons best om zoveel mogelijk de geest van het gesprek en de denkwereld waarin Herman van Veen leeft te reconstrueren. Herman Van Veen is een denker, een filosoof die bij veel zaken blijft stilstaan, vele politieke toestanden treffen hem en die zetten hem aan het denken.

Herman zit ook vol nostalgie en beseft dat al veel vrienden vertrokken zijn. Hij heeft het geluk er nog bij te zijn en dat wil hij, zolang hij kan nog doen. Niets heeft hij aan enthousiasme ingeboet. Hij treedt graag op voor grote volle zalen met duizenden mensen, maar ook kleine projecten, waar een direct contact met het publiek groeit, boeien hem nog. Waar hij moet optreden blijft hem gelijk. Hij moet zich niet meer bewijzen, hij kan alles veel relaxer doen dan in zijn beginperiode. Hij is trouwens in Vlaanderen begonnen op het Humorfestival in Heist. Hij is een zanger en Vlaanderen heeft een luisterliedtraditie. Het lied had een politieke en sociale betekenis. Herman van Veen is, zoals hij zelf zegt, een sociaal man, een socialist zonder bij een groepering te horen. Omdat men hem niet echt in een politiek hokje kan duwen, heeft men in Nederland nog nooit een volledige show van hem uitgezonden. Voor elke zender zit er in zijn programma wel iets dat ze niet graag horen. Zij moeten zich plooien naar de sponsors en hij haalt het verhaal van Linda De Mol aan die in Duitsland een mega-show lopen heeft waarin de reclame 35.000 mark per seconde kost. Deze sponsors bepalen hoe Linda en het programma moet zijn. Herman wil met dit voorbeeld duidelijk maken dat hij voor het commerciële geen concessies doet en dat hij blijft zoals hij is.

Volgens Herman Van Veen raakt België nooit uit de impasse omdat onze politici met drie tongen spreken een Vlaamse, een Waalse en een Duitse. Ooit heeft hij, tijdens een uitzending van de " Zevende dag", ruzie gemaakt met een Belgische minister omdat deze zo aan het liegen was over de Bende van Nijvel, waar hij blijkbaar veel meer van wist dan hij voor de camera kwijt wou. In België gebruikt men volgens Herman de taal als machtsmiddel en Herman weet wat van België, zijn vrouw is immers een Waalse. Op de vraag waarom hij zoals Paul van Vliet of Joost Prinsen nog geen lied over Vlaanderen geschreven heeft, is zijn antwoord vrij kort: "er bestaat geen mooier lied dan "Het vlakke land" van Brel, dus waarom er nog èèn schrijven". Herman Van Veen is trouwens een groot bewonderaar van Brel. Hij vertelde dat hij voor het Humor Festival van Heist een week vroeger afzakte omdat Brel in het casino van Knokke stond.

Herman van Veen is een fantastisch man, geen hoogdraver. Hij staat met beide voeten op de grond en tussen de mensen. Hij vergelijkt het leven met een appel. Het publiek ziet hij als zijn vrienden.

Zijn kerstverhaal is ontstaan vanuit de mystiek rond het kerstgebeuren, gegroeid uit samenspraak met theologen. Volgens Van Veen zitten er in het bijbelverhaal teveel onjuistheden zodat hij wel "zijn" verhaal moest schrijven, zoals hij ook een verhaal over "Adem en Eva" schreef. Steeds gedreven door de zoektocht naar het ware.

KERSTVERHAAL

Herman Van Veen vertelt, speelt en zingt zijn verhaal samen met 12 andere muzikale vrienden waaronder Erik van der Wurff, Edith Leerkes, Nard Reijnders, Thomas Dirks, Jannemien Cnossen, Lori Spee en het Harlekijn Danstheater.
Dit "Kerstverhaal" wordt alleen in Vlaanderen opgevoerd en werd samengesteld nadat Herman samen met Chris Bouchard (zijn zaakvoerder voor België) de St. Carolus Borromeuskerk in Antwerpen hadden bezocht. Herman vond deze kerk "de" geschikte ruimte voor een intieme voorstelling. De kerstdagen roepen misschien bij sommigen tegenstrijdige gevoelens op, maar vast staat dat deze dagen in alle warmte met anderen gedeeld moeten worden. Volgens Van Veen waren Maria en Jozef ook maar vluchtelingen die nergens plaats meer vonden, zoals er vandaag de dag zovelen zijn.
Op 15, 16, 17, 22, 23, 25 en 26 december brengt Herman Van Veen zijn kertsverhaal in de Carolus Borromeuskerk, Hendrik Conscienceplein in Antwerpen aanvang telkens om 20u.
Reservatie : EKU-Ticketshop: 03 / 213 86 60
Ticketlijn: 0900 00311

NU EN DAN

Wij schreven het reeds Herman Van Veen staat reeds 30 jaar op de bühne en komt ook reeds 30 jaar naar Vlaanderen. Polygram viert dit jubileum met het uitbrengen van 2 dubbel-CD’s, ook te koop in een box met boek. "Persoonlijk" met als onderschrift "voor mijn vader en mijn moeder" is een geactualiseerde versie van "Er is geen weg terug". Verder staan in het boek veel nieuwe foto’s.
De titel van de CD’s is "NU EN DAN" waarbij Herman Van Veen verklaart dat deze titel uit het lied "Méditerrannée" van TOON HERMANS komt, waarbij "nu" staat voor "naaktheid".
Op deze CD’s vindt men enkele nieuwe composities en brengt Herman enkele nummers met het Rosenberg Trio.

TOEKOMSTPLANNEN

Herman Van Veen bruist van temperament en wil blijven optreden (hij komt volgend jaar met zijn show naar Vlaanderen). Hij schrijft momenteel een boek "Het badhuis en andere verhalen" waar ook een hoofdstuk over zijn band met Vlaanderen zal in voorkomen. "Het badhuis" heeft hij gekozen omdat hij pas op achtjarige leeftijd met zijn vader mee mocht naar het "badhuis". Iedereen stond onder de douche te zingen en hij trachtte in zijn Van Veen Frans Piaf te imiteren.

NACHTVLINDER

Ook is Herman druk aan het werken aan zijn tweede film. Veel wil hij er nog niet over kwijt, toch kan men via de Herman Van Veen site van Rolph van de Wouw er meer over te weten komen. Trouwens, in deze site wordt meer informatie over alle activiteiten van Herman gegeven.
http://www.druffel.com/veen/index.html

VAN VEEN OP TV

Op 25 december krijgt men tweemaal Herman Van Veen op de Nederlandse TV:
"Dat gebeurt elke dag" een kerstprogramma.
"Persoonlijk" Herman zingt nieuwe liedjes van de CD.
Zender en uur zijn ons nog onbekend!

"IN ECHT"

Op 30 november werd de Duitse CD "In echt" voorgesteld. Deze CD is een registratie van de "Nachbar- toernee" van dit jaar.
Informatie: http://www.druffel.com/veen/inecht.html
terug naar de index