Willem Smitt schreef in juni 1984 in een onbekend blad (misschien Privé)

Boze Herman van Veen:
"Ik had wél succes in New York"Nijdig reageert HERMAN VAN VEEN op de Nederlandse correspondenten die zijn UNICEF-Show in New York de grond in boren. 'Het publiek en ook vakmensen als SHIRLEY MACLAINE waren opgetogen,' zegt Van Veen, die tot zijn verrassing later samen met RENEE SOUTENDIJK in een Amerikaanse talkshow stond.

Door WILLEM SMITT

Wat de Nederlandse kranten over me schreven was absoluut onwaar. Er zaten geen 400 maar minstens 1000 mensen in de Carnegie Hall en ze hebben allemaal betaald.' HERMAN VAN VEEN begrijpt niet waarom zijn optreden in New York ten bate van het Kinderfonds van de Verenigde Naties weer zo nodig moest worden afgekraakt.
Men had het over een schamel handje bezoekers in de immense Carnegie Hall (2800 zitplaatsen), van wie het merendeel genodigde zou zijn. 'Zulke berichten zijn unfair. De Carnegie Hall heeft een benedenzaal, een eerste balkon en een tweede balkon. Beneden zaten inderdaad maar 400 man, maar boven was het goed gevuld. Die correspondenten hebben gewoon niet verder gekeken. Ondanks de geringe voorpubliciteit heeft de show 15.000 dollar opgeleverd.
Ik zou ook de Amerikanen de stuipen op het lijf hebben gejaagd met mijn De bom valt nooit. Dat heb ik helemaal niet gezongen. Ik heb wel een geïmproviseerde conférence gemaakt op het Nederlandse kruisrakettenbesluit, waar hier de kranten vol van stonden, en dat viel zeer in de smaak.

Renée Soutendijk

Bij elkaar was het een geweldig succes - ik had veel geleerd van mijn vorige Amerikaanse optreden - en ik voel me erg gelukkig. Er was veel jong publiek, maar er zaten ook tal van mensen uit het vak als SHIRLEY MACLAINE, KARIN AKERS en CHRISTOPHER ADLER, die opgetogen waren. Er is ook een fantastische reeks aanbiedingen uit voortgekomen. Series in andere steden, televisie.
Gisteravond was ik - heel leuk -in de talkshow Tomorrows Television en tot mijn verbazing zat daar ook RENEE SOUTENDIJK in. Ze zat voor mij in het programma, vanwege een promotietournee voor de film De Vierde Man. Een film die hier heel goed is ontvangen. De Amerikaanse televisie heeft ook hoogtepunten uit mijn Brusselse UNICEF- gala uitgezonden.' Vóór Amerika maakte Herman van Veen een 100 procent uitverkochte Duitse tournee (100.000 bezoekers) en trad hij drie weken op in het goed bezette Parijse Palais de Glace. De internationale doorbraak lukt. Gaat hij terug naar Amerika? 'Dat is wel zeker. De kansen liggen nu goed!'

Willem Smitt


terug naar de index