Gertom de Beer schreef april 1991 in de NCRV Gids

EEN CLOWN DIE VAN KINDEREN HOUDTKinderen trekken hem sterk aan. Vooral door het gevoel van verwondering, verbazing dat ze hebben. Herman van Veen wordt in de krant ook weleens een dorpsgek genoemd. En ook een dromerige rattenvanger. Maar hij speelt altijd een beetje zichzelf. Ook als fimacteur in de jeugdfilm "Kunst en Vliegwerk". Als toegeeflijk vader, betrokken bij een fantasierijk luchtvaartproject van zijn kinderen.

Herman van Veen (45) ging na de middelbare school naar het conservatorium omdat hij muziekleraar wilde worden. Dat werd hij ook. En daarna werd hij clown. Maar altijd heeft hij voor kinderen geschreven. Wat is die speciale band die hij met kinderen heeft?
Herman: "Kinderen vertrouwen je altijd. Ik vind het afschuwelijk als ouders hun dat vertrouwen ontnemen. Veel kinderen worden al vroeg bedorven. Opgezadeld met opvattingen van ouders en onderwijzer. En dan willen de meeste ouders ook nog dat die kinderen op henzelf lijken, of op Johan Cruyff, een minister of een filmster. Jongens moeten bij voorkeur helden zijn en meisjes prinsessen. En waarom?"

Waar gaat het dan om?
Herman: "Om één ding. Dat is houden van, geloven dat er van je wordt gehouden en geloven dat je houdt van. Dat is waar ik steeds mee bezig ben. De mensen mogen mij best als legale gek zien. Maar dan als een met dezelfde verwondering van vroeger, toen ik bij vader op de stang zat. Het was voorjaar en we gingen katjes plukken met de hele familie. Dat waren hoogtepunten. Dat soort dingen. Voor mijn gevoel ging daar de wereld open. Thuis kwamen die katjes in de vaas uit, eerst geel en dan kwamen de bladeren. Dan brachten we de takken naar het landje van mijn vader en daar werden het gigantische bomen."

En jij werd ook zo'n boom?
Herman:"Ik blijf de clown die soms een alarmsein geeft. Voor de stichting Colombine bijvoorbeeld, waarin we de verpleging van leukemiepatiënten menswaardiger proberen te maken. En waarin we proberen de wereld te délen. In alle opzichten. Delen met elkaar wat je hebt, wat je weet. Ook als het om ziektes gaat. Je bent niet geholpen met angst. Angst slaat dood."


Tekst: Gertom de Beer Uit NCRV GIDS, 1991, week van 29 april (op die dag was de eerste uitzending)