in de KRO gids van april 1980 stond
Nieuwe avonturen van Herman


De eerste zes afleveringen van "De wonderlijke avonturen van Herman van Veen" werden vorig jaar niet alleen gretig bekeken door de Nederlandse televisiekijker, ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland verscheen deze reeks, die Harlekijn Holland in samenwerking met de Bayerischer Rundfunk maakte, op de buis.
Er is inmiddels een vervolg gekomen. Opnieuw zes afleveringen ("Herman en de zes" geheten), waarvan de eerste op dinsdagavond door de KRO wordt uitgezonden. Voor jeugdige kijkers ligt het tijdstip tamelijk gunstig: één minuut voor zeven. Van de tweede serie zijn inmiddels ook een plaat en een boek uitgekomen. Op deze pagina's al vast een voorproefje.

"DIE SELTSAMEN Abenteuer des Herman van Veen" heette de zesdelige kinderserie die Harlekijn Holland in 1977 in samenwerking met de Bayerischer Rundfunk maakte in Duitsland. Uitgerekend in een steriele nieuwbouwwijk in München had men een Hollandse windmolen gesitueerd waarbinnen hoogst merkwaardige lieden als Herman, Marlous, Michel, Erik, Hans en Hans, Jean Jacques Plu-mo, Harry, Tijn en Klabas de wonderlijkste (on-Duitse) perikelen beleefden.
Met recht een opvallende tegenstelling, want het stel eigenzinnige avonturiers botste herhaaldelijk met zijn fantasieloze omgeving. Succes bleef niet uit. De serie werd behalve in Duitsland (inclusief herhaling) ook in Oostenrijk en Zwitserland uitgezonden. De derde aflevering (over een uiterst bang spookje) werd tijdens de Prix de Jeunesse in 1977 uitgeroepen tot één van de beste kindertelevisie-programma's.

Vrijdagavond 9 februari 1979 boog Nederland zich middels de KRO over de eerste uitzending. Het liedje "Opzij, opzij," werd daarna niet alleen onmiddellijk een hit, de Stichting Conamus vond het vorig jaar het fraaiste Nederlandstalige lied en schonk Herman en de zijnen de Louis Davids-prijs. Een behoorlijke knaller dus die "Wonderlijke avonturen van Herman van Veen". Iets dat voor een vervolg vatbaar bleek. In Duitsland werd dan ook druk gespeculeerd over een tweede serie van zes afleveringen.
Aan de eerste project hadden behalve Herman (idee) ook regisseur Heinz Lindner en redacteur Hans Helmut Bock meegewerkt. Edoch. Harlekijn Holland besloot de nieuwe reeks in co-produktie met de KRO te vervaardigen. Volgens de Duitse pers komt dit omdat men ruzie heeft gehad. Die zou gaan over bepaalde rechten. In Westbroek, waar Hermans produktiemaatschappij is gevestigd, zegt iedereen van niets te weten. "Herman en de zes" (want zo gaat de nieuwe serie heten) is een zuiver vaderlandse aangelegenheid geworden. Mat van Hensbergen bediende de camera, Hetty Konink en Oncko Grader monteerden en de produktie was in handen van Dirk Schreiner en Joost Taverne.

Een greep uit de rolverdeling: Marlous Fluitsma als Marlous, Yvonne du Pont, Mama Macaroni en Rose Ro-salind; Michiel Kerbosch als Klabas, professor Von Klabasky en Klabassio; Harry Sacksioni als Harry, Mijnheer Talens, Harrio en Piet Punk; Erik van der Wurff als Erik-in-de-kast, B. Beton, Erikkio en Odin Anker; Hans Koppes als Hans de Kok, Mijnheer Bul, Hansio en P. Vinder; Ger Smit als Hans de Kok, Mijnheer Dog, Hansio en P. P; Vinder; de hond Kuno als Vlinder. Iets over de inhoud. In deel één en twee staat de robot Hermandix die verliefd wordt op het kamermeisje Yvonne. In deel drie gaat iedereen op vakantie. In deel vier is Mama Macaroni, een eenzame Italiaanse, tegelijk met de koningin jarig. Mama Macaroni maakt gekke plannen. Zij en de Bende van Vijf proberen de kroon van de koningin te stelen.
In de Koninklijke Opera dreigen dramatische dingen te ge-.beuren. Deel zes blijft vooralsnog een verrassing. De inhoud zal namelijk door een aantal kinderreac-ties (naar aanleiding van de voorgaande uitzendingen) worden bepaald. "Onze verwachtingen zijn hoog gespannen. Hoewel de eerste serie het ontzettend goed heeft gedaan, geloven we dat deze wat dynamischer is geworden. Er gebeurt meer.

Hoewel er nog geen definitieve afspraken bestaan, wordt deze produktie ook weer aan buitenlandse tv-maatschappijen aangeboden. De opnamen vonden plaats nabij de Loosdrechtse plassen. Heemstede en Amsterdam. Van deze nieuwe wonderlijke avonturen van Herman van Veen is onlangs een langspeelplaat uitgebracht. Net als bij de eerste serie," aldus de persvoorlichter van Harlekijn Holland. Ook verschijnt er binnenkort een boek met dezelfde vervolgavonturen. Herman van Veen tekende voor de regie en het script. De muziek werd onder anderen geschreven door Erik van der Wurff en Harry Sacksioni. Overigens begint de Belgische televisie in september met de uitzending van de eerste serie.


Dinsdag 22 april, KRO-Ned. 2