onbekend, vermoedelijk 1996

Ben Crabbe

Het waren leerrijke tien minuten televisie: Herman van Veen op de sofa bij Ben Crabbe in Nieuwe Maandag. Waarom "leerrijk'? Omdat ze lieten zien hoe een gesprek haast volkomen de mist kan ingaan, omdat het programma niet toelaat dat zo een babbel langer dan tien minuten duurt. Wie een beetje weet hoe de mens Van Veen in mekaar zit, weel ook dat Herman niet in een volzin wil uitleggen waar hij mee bezig is.

Als Crabbe het dus plots over Van Veens (al dan niet politiek) engagement heeft, kan je er de donder op zeggen datl het gesprek zal stokken.
Leg immers aan een opgejaagde interviewer als Crabbe maar eens uit dat je best heel politiek kan bezig zijn, door iets te vertellen (of te zingen) over de structuren en de mechanismen die maken dat mensen doen wat ze (mis)doen. Zo een discours vergt tijd en geduld, en dat zijn woorden die vloeken met wat Crabbe wil. Die wil tempo en als het effe kan een paar knetterende one-liners.

Je vraagt je dan ook af waarom Herman van Veen naar Nieuwe Maandag komt, maar de uitleg daarvoor is simpel: het kerstconcert dient gepromoot en er is weer een nieuwe cd op de markt. Dus.
Zo werkt dat bij de media, en op zich is daar ook weinig op tegen. Als wat er gezegd wordt maar hout snijdt en dus meer is dan een nauwelijks verkapte promotie actie. Het moet overigens gezegd dat Ben Crabbe af en toe wel degelijk een boeiend gespre kan voeren,zoals onlangs bleek toen hij Desmond Morris gevat en geestig van repliek diende.