De Post
Van Veen, Herman 1969

Binnenkort komt Herman Van Veen naar Viaanderen. In de sporen van zijn illustere voorganger, Toon Hermans. Van Veen is de Hollandse nieuwe (gek), de heerlijke clown, de moderne harlekijn. Harlekijn. Zo heet trouwens de voorstelling, de groep of het programma, zoals je wil, dat Herman biedt.

Herman Van Veen durft letterlijk alles aan op het podium, ook dingen die gehaaide, voorlopig hoger aangeschreven kunstenaars niet durven (of willen) opvoeren. Hij kruipt in de piano en gaat op een luchtbed slapen en speelt allerlei Instrumenten hemels goed of totaal verkeerd. Je lacht je stuk en de afwezigen hebben niet zomaar gewoon ongelijk, nee, zij zijn gekker dan Herman.

Thans vraagt Herman Van Veen zich af, waar overal in Viaanderen de zalen en theaters zijn die hij kan bespelen. Hij wil ze allemaal bekijken en onderzoeken, van de Opera te Antwerpen tot de wijn-kelder van Laken. Wil theater-uit-batend Viaanderen niet eens als bezeten beginnen schrijven, bvb. naar onze redactie ? Wij maken het wel aan Herman over. Zelts de Beursschouwburg te Brussel kan eventueel in aanmerking komen, en misschien kunnen ze daar dan nog wel een derde keertje boventallige subsidie voor losmaken aan de Ortsstraat.