Drentse Courant

Herman van Veen geeft startsein stille tocht

31 mei 1999

HOOGHALEN - "Geef de oorlogskinderen een naam. Noem ze Eelco, Truus of Babette." Dat in een lied verpakte advies gaf Herman van Veen gistermiddag de vijftig deelnemers aan een stille tocht voor vrede in Kosovo. De stille tocht naar het voormalige kamp Westerbork was een initiatief van de Appel- groep Westerbork, die vindt dat de beelden van Kosovo wel erg veel gelijkenis vertonen met gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.


Met zijn medewerking maakte de cabaretier duidelijk dat ook hij vindt dat er iets gedaan moet worden aan de schendingen van mensenrechten in Kosovo. "Met liedjes zing je de oorlog niet over, maar de oorloog zal nooit mijn liedje verstommen", stelde Van Veen. Tijdens de bijeenkomst werd een brief voorgelezen van 22 vredesgroepen die actief zijn in ServiŽ en Kosovo, gericht aan de Albanezen. Die groepen roepen op tot stopzetting van de etnische zuiveringen, de NAVO-bombardementen, verdwijnen van de 'dwalende politici, die Serven en Albanezen in de afgrond storten' en terugkeer van de vluchtelingen.

De Appelgroep Westerbork houdt elke laatste zondag van de maand een stille tocht zolang de oorlog voortduurt. (Bestemd voor intern gebruik) SDREN $RB $MP