TELEGRAAF

'Dan', 'Ooit' en 'Toen'

31 mrt 1989

'Dan', 'Ooit' en 'Toen' gaan ze heten: de drie bijna 8 meter hoge reuzen, die bestemd zijn voor een pretpark in Drunen. Hun namen hebben een morele strekking en zij moeten een modern sprookje uitbeelden dat verzonnen is door Herman van Veen. Hij is de geestelijke vader van het drietal. De man die aan deze abstracte benamingen gestalte moet geven is de 43-jarige Peter Benjert uit Bergen op Zoom.


Hij is geen beeldhouwer van beroep. Plastisch vormgever is misschien een betere omschrijving voor de vervaardiger van pretfiguren. Het is niet toevallig dat hij belast is met de uitvoering van de droomfiguren van Herman van Veen, want Peter is al 23 jaar lang betrokken bij het Bergse Carnaval. Hij is gespecialiseerd in de negen meter hoge praalwagens waarmede Prins Carnaval jaarlijks zijn glorieuze tochten maakt door het 'Krabbengat'.


Totempaal


,,De overschakeling van de praalwagens naar de reuzen ging via de ijsco's," zegt hij. "Een jaar geleden moest ik voor een kennis een twee meter hoge ijsco maken. Op dezelfde wijze als de pretfiguren die op de praalwagens staan. Daar kwam een vertegenwoordiger van de ijsfabriek op af, die er wel een aantal kon gebruiken als blikvanger voor andere ijszaken. Zo is dat gaan rollen. M'n reuzenijsjes staan behalve in Nederland ook in diverse andere landen. Op den duur kon ik het niet meer in de avonduren aan, met ook nog een full-time job als vertegenwoordiger. Van huisuit ben ik modelmaker. Toen kwam er ook nog een bestelling voor het maken van een Totempaal en dat was tevens het begin van het bedrijf," aldus Peter Benjert.


Klei


Hij werkt met een paar mensen in dienst nu aan de reuzen en hoopt op andere opdrachten van pretparken. Eerst worden deze figuren getekend. Daarna boetseert hij het in klei tot in de kleinste bijzonderheden in een handzaam beeldje. Als dat naar genoegen uitvalt, maken ze er een vergroting van en voeren het uit in gewapend polyester. Het beeld gaat dan in twee delen het atelier uit en wordt ter plaatse in elkaar gezet.

Dan, Toen en Ooit zijn reuzen met een filosofische opdracht. Het is zeer de vraag of mensenkinderen dit ooit zullen begrijpen. Herman van Veen en Peter Benjert doen hun best om de zweverige strekking van de woorden te verduidelijken.