Limburgs Dagblad
JOS FRUSCH

Herman van Veen een all-round entertainer

31 maart 1987


HEERLEN - In een steeds uitverkochte Heerlense Stadsschouwburg bracht Herman van Veen twee dagen lang zijn nieuwste theatershow, waarmee hij reeds een ware triomftocht maakte door Frankrijk, Duitsland en BelgiŽ. Een show vol humor en ernst, die enorme indruk heeft gemaakt op de vele honderden bezoekers, die hun idool dan ook met staande ovaties beloonden. Twee dagen lang kleinkunst van de bovenste plank, waarmee Herman van Veen zijn reputatie als all-round entertainer volledig waar maakte.


Herman van Veen is zanger, musicus, pantomime-speler, danser en acteur in ťťn persoon, die zijn publiek net als Tijl Uilenspiegel voort- durend een spiegel voorhoudt zonder daarbij overigens al te zeer op de moraliserende toer te gaan. Herman van Veen is de personificatie van de paradox: hij draagt een voetbalbroek met Irak, is gelovig zonder in God te geloven, zingt Schubert met synthesizer en dirigeert klassiek op band.

Zijn show straalt een enorme vitaliteit uit en is door de grote variatie en vaart nooit saai. Soms ondeugend, sarkastisch of geŽngageerd militant, dan weer melancholisch, berustend of teder weet hij schijnbaar met het grootse gemak sfeer te scheppen en stemmingen op te bouwen: met een prachtige ballade kan hij zijn schokkende Pierlala-act relativeren; met rocknummers weet hij zijn filosofisch gemijmer kracht bij te zetten; in zijn meesterlijke tover-act met pingpong ballen toont hij zich een onbeholpen stumperd, die in niets lijkt op de man, die op soms lugubere en onberekenbare wijze het taboe van de dood probeert te doorbreken.

Herman van Veen brengt een show om stil van te worden, om over na te denken, maar ook om over te schaterlachen. 'Die grosse Kunst der Kleinkunst' schreef een Duitse krant over deze show van Nederlands meest ontroerende Pierrot. Een kwalificatie, die Herman van Veen ten volle verdient. Wie van muziek houdt, houdt van Herman van Veen. Wie van kinderen houdt, houdt van Herman van Veen. Wie van het leven houdt...JOS FRUSCH