LEIDSCH DAGBLAD
Jan Rijsdam

Leidse Schouwburg rond kerst open

Exclusieve serie van 20 voorstellingen van Herman van Veen

31 jan 2002

LEIDEN - De Leidse Schouwburg opent dit jaar voor het eerst rond de kerstdagen de deuren voor het publiek. Herman van Veen brengt van 13 tot en met 30 december Verboden te lachen', een serie van 20 voorstellingen van Alfred Jodocus Kwak voor de hele familie. De nieuwe voorstelling is exclusief voor de Leidse Schouwburg en dus in geen enkel ander theater te zien. De kaartverkoop begint dit voorjaar. Andere theaters boeken met langlopende voorstellingen goede resultaten. Voor Leiden is een dergelijke seriebespeling van de schouwburg nieuw. Schouwburgdirecteur Van Mossel steekt dan ook zijn nek uit met de exclusieve reeks voorstellingen, die ook veel publiek van buiten Leiden moet trekken.


Er komen zo'n 10.000 kaarten beschikbaar voor in totaal 20 matinee- en (vroege) avondvoorstellingen. Dat betekent dat Leiden in de kerstperiode de strijd aanbindt met kerstcircussen en, bijvoorbeeld, de musicals van Van den Ende die in de decembermaand ook zeer populair zijn bij het uitgaanspubliek.
"Ik vind dat kerst en theater bij elkaar horen", zegt Van Mossel. "Eigenlijk is het dus de nor maalste zaak van de wereld dat we als Leidse Schouwburg rond de kerstdagen een mooi product aanbieden voor jong en oud. Vanaf het moment dat ik in Leiden kwam werken was het mijn wens om de schouwburg in die periode open te houden." De feestdagen zijn een toptijd voor theater. Daarom durft Van Mossel het wel aan om met een serie familievoorstellingen te komen die publiek uit het hele land trekt.

"Herman van Veen is erg populair, dat bleek de afgelopen decembermaand nog toen hij in de Leidse Pieterskerk en ook elders in het land voor uitverkochte zalen speelde."Jan Rijsdam