deStentor
Minke Schuthof

Duik in de zonnige wereld van Alfred J. Kwak

30 november 2010

KAMPEN - Terwijl de eerste sneeuwvlokken de straten van Kampen wit kleurden, namen een paar honderd kinderen een duik in de zonnige wereld van Alfred Jodocus Kwak. Met een vrolijke theatervoorstelling voor een aantal basisscholen uit Kampen in de Stadsgehoorzaal presenteerde Herman van Veen maandagmiddag zijn boek met de wonderlijke avonturen van zijn geesteskind.



Nieke Schuthof En passant betraden onder andere ook de tekenaar van de eend, Harald Siepermann, stem Ryan van den Akker en opvoerder in de Nederlandse theaters Max Douw het podium om een kersvers exemplaar in ontvangst te nemen. Deze laatste, in passende outfit gekleed, was toen al meermalen getrakteerd op een lachsalvo uit de volle zaal dankzij een paar typische Alfred Jodocus Kwak acties - ogenschijnlijk onhandig, maar eigenlijk toch wel heel erg slim. Samen met een kinderkoor bezong de artiest zelf ter afsluiting nog 'het dromen': het zout van de zee, de boterham van kaas, de plas van de piemel en god van hagelslag. Ook goed voor een schaterlach trouwens.

De feestelijke presentatie van het nieuwe voorleesboek, een bundeling van 52 verhalen met Afred J. Kwak in de hoofdrol, was georganiseerd door de Kamper uitgeverij Kok. Ruim dertig jaar geleden zag de wereldberoemde eend die vandaag zo vrolijk is en steevast gekleed gaat in een geel pak met een vuurrode das, het levenslicht. Van Veen schreef in 1979 op verzoek van Unicef Nederland een theatervoorstelling over het grappige en moedige eendje, dat niet bang genoeg is om zijn snavel te houden over zaken als honger, oorlog en ziekte in de wereld. Vele prentenboeken en tekenfilms volgden, waaronder een in Japan gemaakte en tot cult geworden animatieserie die wereldwijd te zien was.



beelden van de presentatie