UTRECHTS NIEUWSBLAD

WIM KAN GEEFT DAVIDSRING AAN
HERMAN van VEEN

30 augustus 1976

(Van onze correspondent)

DEN HAAG — Cabaretier Wim Kan heeft na afloop van zijn laatste Haagse voorstelling „40 jaar Wim Kan met Corry aan zijn zijde", zondagavond in de Koninklijke Schouwburg, de Louis-Davidsring overgedragen aan Herman van Veen. Het meest voor de hand had gelegen, zo meende Kan, dat hij de ring had overhandigd aan Paul van Vliet, omdat deze in zekere zin Kan's traditie het duidelijkst voortzet. „Ik zou echter het gevoel hebben gehad alsof ik hem aan mijzelf had gegeven", aldus Kan. Daarom vond hij dat toch Herman van Veen — nog net op tijd in de zaal aanwezig, hij had zondagavond zelf ook een optreden achter de rug — nog meer in aanmerking daarvoor kwam, vanwege diens verdiensten voor de vernieuwing van het Nederlandse cabaret. Van Veen was bijzonder onder de indruk van deze bijzondere cabaret-onderscheiding en kon van emotie geen woord meer uitbrengen.


Het publiek applaudisseerde langdurig. Er waren veel bloemen. Op de hem eigen, onnavolgbare wijze had Wim Kan tevoren in zijn conference de nodige aandacht besteed aan de laatste politieke ontwikkelingen, niet het minst die rond het rapport van de commissie-Donner. Hij gaf — onder lachtsalvo's — uiting aan zijn bezorgdheid dat het zeer gewilde rapport-Donner (uitgave van de Staatsdrukkerij) wel eens een gevaarlijke concurrent van zijn „Koffertje" zou kunnen worden.

Sprekend over het rapport vond Kan dat prins Bemhard wellicht onzorgvuldig zijn vrienden blijkt te hebben gekozen, maar dat hij daarbij veertig jaar geleden in elk geval geen fout had gemaakt. Deze verpakte aanhankelijkheidsbetuiging aan het adres van de koningin maakte een ovationeel applaus uit de zaal los. Verder gaf Kan in zijn programma een razend knappe parodie op de minister-president ten beste.

Met ingang van vandaag is in de boek- en grammofoonplatenhandel „Het koffertje van Wim Kan', bestaande uit een boek, twee lang-speelplaten en een speciale uitgave; van de ABC-koerier verkrijgbaar .
Het boek, van lijvig formaat, is geschreven door cabaret-kenner Wim lbo en voorzien van talrijke kanttekeningen door de meester zelf. Het geeft aan de hand van honderden toto's, tekeningen, dagboeknotities, programmaboekjes, affiches, krantenknipsels en anekdotes een werkelijk - indrukwekkend overzicht van de carrière van Kan. Veel materiaal werd nooit eerder gebruikt en komt voor een belangrijk deel uit het persoonlijke archief van de topcabaretier.

Op beide elpees — goed voor anderhalf uur luistergenot — staan opnamen van Wim Kan, Corry Vonk en andere ABC-cabaretmedewerkers, die op een enkele uitzondering na nog niet eerder in de groeven waren vastgelegd. Simon Carmiggelt zorgt op deze platen voor de geestige, verbindende tekst.

Hét geheel is verpakt in een rood geplastificeerd koffertje met de beeltenis van Kan en Corry. Het is geproduceerd door uitgeverij De Bezige Bij. Tot 15 oktober aanstaande moet men er f49,50 voor betalen; daarna een tientje meer.