Eindhovens Dagblad
Leo Nouwen

Herman van Veen goed op dreef

30 augustus 1975

Herman van Veen, Stadsschouwburg Eindhoven, vrijdag 29 augustus.

Na een vrij lange contemplatieve periode, waarin de angst niet denkbeeldig was, dat Herman van Veen, als show-man, als amuseur, voor goed verloren was, is hij thans, completer dan ooit, terug. Wat al in de beginjaren herkenbaar was (met liedjes als „Waar blijft de tijd?" en ,,Sterven in de zon"), het poëtische namelijk, is nu definitief het kenmerk van zijn optreden geworden en de kolder van voorheen, het kruipen over de pianoen liedjes als "Ik houd van jou met alle vier mijn poten" is verleden tijd.


De spaarzame zotte situaties in zijn nieuwe show hebben een andere betekenis gekregen; de parodie van de bokswedstrijd in de vroegere show was alleen maar gek, de parodie van de voetbalvedette Johannes Virtuoso in zijn nieuwe programma, eindigt met de dood van de ster-speler. Met andere woorden: Herman van Veen relativeert zijn uitbeelding en wil toch — al is het maar even — aan het denken zetten.

Hoe vreemd het ook mag klinken: men zou de nieuwe voorstelling een ,,one-man-show" als totaal theater kunnen definiëren. Nooit was de muzikaliteit van de hem begeleidende musici functioneler, nooit speelde het licht en het geluid zo'n belangrijke rol en toch bleek Herman van Veen het allesbepalende middelpunt.

Het programma kent geen pauzes, in die zin, dat het ene liedje in het andere overloopt via enkele versjes, die soms vrijblijvend zijn en dan weer meer pretentie hebben. Het totale toneelgebeuren is sprankelend, het getuigt allemaal van een gerijpt vakmanschap en het geeft Herman van Veen alle kansen om alles met zijn zeer flexibele stem te kunnen doen.

De Eindhovense schouwburg was zeer enthousiast in zijn bijvalsbetuigingen... .