Tubantia
Nicolet Steemers

'Samen met Herman van Veen voor volle zaal'

30 jan 2003

Naam: Hendrik Veldink Leeftijd: 18 jaar
Woonplaats: Emmlichheim (D)
Uitvoering: Hendrik zingt op 8 februari samen met Sarah Bouwers op het talentenconcert in het Muziekcentrum te Enschede.
Aanvang: 14.30 uur

Je vindt ze overal. Mannen en vrouwen die wekelijks in de weer zijn met de schone kunsten. Als trommelaar, als toneelspeler, als zondagsschilder, als zanger. Niet voor het gewin maar voor het plezier.


Slechts bij een enkel woord hoor je een licht Duits accent, maar voor het overige is zijn Nederlands vlekkeloos en zijn woordenschat groot.
Hendrik Veldink woont in Emmlichheim, maar richt zich sterk op Nederland. 'Dat hebben mijn ouders ook altijd gedaan', verklaart hij. Hendrik volgt zangles bij Amanda ten Brink, die in Emmlichheim werkzaam is als docente aan de muziekschool. 'Het idee om mee te doen aan - het talentenconcert kwam van Amanda', vertelt Hendrik.

'Het is een samenwerkingsproject tussen de muziekschool en het Orkest van het Oosten. Ze vroeg mij en Sarah Bouwers, die ook les van haar heeft, of het ons wat leek om daar auditie voor te doen. 'We hadden een lied van Purcell ingestudeerd en dat zongen we. Daarna viel er een stilte, en de jury vroeg: 'Is dit alles?' Het was blijkbaar de bedoeling geweest dat we tien minuten muziek ten gehore brachten. Maar toch vonden ze het wel goed genoeg, want we zijn geselecteerd.'

Als kind zong Hendrik al met veel plezier in een kinderkoor. Toen hij de baard in de keel begon te krijgen stopte hij er tijdelijk mee en besloot op zestienjarige leeftijd de draad weer op te pakken. Tot zijn eigen verbazing bleek hij niet alleen kwaliteiten te hebben als bariton, maar haalde hij ook met gemak het bereik van een countertenor. 'Ja, dat was wel een gewaarwording. Sommige zangers hebben een anatomische bouw van het strottenhoofd, die het mogelijk maakt net zo hoog te zingen als een alt. Dat overkwam mij dus ook.' Op de vraag of het te vergelijken is met een kopstem aarzelt hij even. 'Misschien wel. Ik weet het niet zeker. Wat ik wel zeker weet is dat ik nog heel veel moet en kan leren. Ik ben bezig aan mijn laatste jaar gymnasium en denk erover om naar het conservatorium te gaan. Of Hendrik in het geval dat het conservatorium wordt kiest voor de klassieke richting, is nog maar de vraag.
Hij houdt van klassieke muziek, maar ook de lichte muziek, en dan met name chansons, kunnen hem wel bekoren. 'Ik bewonder Aznavour en Moustaki en ook Herman van Veen. Laatst was ik op een concert van hem in Lingen. In de pauze legde ik een briefje op het podium dat voor mij een droom werkelijkheid zou worden als ik met hem samen een duet mocht zingen.
Na het concert liep ik naar voren en wees op het briefje.' Hendrik laat even een eerbiedige stilte vallen.
'Nou ja, en toen nodigde Herman mij uit op het podium en hebben we een duet voor publiek gezongen. Je kent het vast wel, hij zingt het ook in het Nederlands: 'Kusje'. 'Hoe ik het vond om daar samen met hem te staan? Ja, wat denk je? Voor achthonderd mensen zingen met Herman van Veen?

Fantastisch natuurlijk!'Nicolet Steemers