PEEL EN MAAS

Swolgense Pauwe Lams samen met Marco Bakker op de planken

Nard Reijnders carnavalsconcert van hoog niveau

30 jan 2003

Het idee is nog van oudschouwburgdirecteur Peter de Neef. Omdat het LSO het traditionele concert dit jaar niet kon geven in de Venrayse cultuurtempel, bedacht De Neef een ander plan. Hij vroeg allround musicus Nard Reijnders uit Broekhuizenvorst -die bijna dertig jaar de muzikale rechterhand van Herman van Veen is geweest- om een carnavalconcert te organiseren.


Reijnders had daar wel oren naar en samen met zijn artistieke vriend Ten Duijf (van het bekende humoristische duo Grad en Petran) werkte hij vervolgens een concept uit waarvan het Venrayse publiek vorige week tijdens twee uitverkochte voorstellingen het resultaat heeft kunnen aanschouwen. En de aanwezigen beloonden de artiesten na afloop met een minutenlang ovationeel applaus. Een bijzonder carnavalsconcert. Degene die denkt aan hoempampa-muziek en schlagers heeft het mis. Reijnders maakte een mix van klassieke muziek met hier en daar kolderieke situaties en dat allemaal gelardeerd door grappen en grollen van Grad en Petran (Joep Joosten en Ten Duijf).

Dit illuster duo heeft in feite al een keer afscheid genomen van het publiek, maar Duijf en Joosten vonden het idee van Reijnders zo briljant dat ze nog een keer wilde meedoen. "Het is net een droom", liet het duo weten. Liggend op een bed ontwaakten ze van een droom. Ze droomden dat ze deel mochten uitmaken van een klassiek concert. De voorstelling is begonnen!
En terwijl het duo in actie komt begint het Nard Reijnders Concert, aangevuld met enkele strijkers, met het concert. Toppers als Marco Bakker en Dor- ris van de Meerendonck, de amateuristische humoristische mannenzanggroep Pauwe Lams uit Swolgen en het Venloos Vocaal Ensemble zingen en spelen afwisselend in het programma lichtvoetige en serieuzere muziek. En wat te denken van een lied dat uitgevoerd wordt door de Swolgense amateurs en de beroepszangers Marco Bakker en Van de Meerendonck? Het ene moment met prachtige klassieke muziek van het orkest Lof der Zotheid en het andere moment een vlot nummer, waarbij zowat alle artiesten op de bühne meezingen en dansen. En Grad en Petran dolen op hun vertrouwde wijze .tussen de artiesten rond. Zittend op twee pakken stro of liggend onder de vleugel. Maar ook toneelmeester Frans van de Heuvel heeft een weliswaar kleine maar verrassende en 'flitsende' rol. Het programma loopt als een trein, terwijl de belichting van de diverse acts van een sublieme kwaliteit is.
De reacties van het publiek waren verdeeld, de ene groep had wat meer humor verwacht terwijl de andere groep zeer enthousiast is over de formule die Nard Reijnders had uitgewerkt. Over een ding zijn beide groepen het eens: het was een carnavalsconcert met een nieuwe smaak, van hoog niveau. En dat werd onderstreept met een minutenlang applaus. Peter de Neef, die woensdagavond tussen het publiek zat, was zeer verrast over het programma dat Nard Reijnders in korte tijd op de planken heeft gezet. Hij noemde het een bijzonder carnavalsconcert van absolute topklasse. "Nard Reijnders is klasse", aldus De Neef.

Vanwege de grote belangstelling wordt op maandag 17 februari om 20.11 uur nog een derde voorstelling opgevoerd van Nard Reijnders Carnavalsconcert.
Daarvoor zijn nog enkele kaartjes beschikbaar aan de kassa van Schouwburg Venray.