de Volkskrant
Ruud Gortzak

Herman van Veen in een sombere bui29 november 1985
Herman van Veen; De wisselaars Harlekijn 827019-1

Herman van Veen roept altijd uiteenlopende reacties op bij zijn toehoorders. Zijn theatershows en grammofoonplaten kennen uitgesproken voor- en tegenstanders. Zijn nieuwste elpee De wisselaars, zal hierop wel geen uitzondering zijn. De titel komt uit een door Willem Wilmink geschreven parafrase van het kerstlied Nu zij wellekome, een lied waarin hij Jezus oproept de paus de kerk uit te slaan als de wisselaars weleer.


Van Veen bezingt van het bittere Liefde, van Sjoerd Kuyper, tot het nog troostelozer Portret van een jong meisje verkracht op een feestje in de voorstad vooral de liefdeloosheid en de hypochondrie. Veel vrolijks levert dat uiteraard niet op, maar de sombere teksten van dichters als Walter von der Vogelweide (13e eeuw), Roger Waters, Hans Lodeizen of Brian Patten, zijn stuk voor stuk de moeite waard.

De muziek klinkt, als gebruikelijk bij Van Veen, mooi en vertrouwd. Verrassingen biedt de plaat volop luisterliederen dan ook nauwelijks. Het makkelijkst in het gehoor liggend is Geen baan. een lied over de werkloosheid dat als single is uitgebracht.RUUD GORTZAK