Nieuwe Apeldoornse Courant
JAN VAN DER KLEIJ

Trefzekere versobering van Herman van Veen

29 september 1972

Na een van de laatste nummers kwam een totaal ontroerd meisje het toneel op en vroeg aan Herman van Veen of hij nog even zijn allereenzaamste liedje wilde zingen en dan weg wilde gaan. Herman van Veen zong nog even. "Ik denk dat niemand mij morgen mist", ging weg en kwam alleen nog maar terug om met het personeel van Orpheus en zijn eigen vrienden de instrumenten, rekwisieten etc. van het podium te verwijderen. Kennelijk zeer tegen de zin van het publiek want dit bleef vele minuten lang —al dan niet gescandeerd — applaudisseren en aarzelde bij de uitgang telkens om door te lopen naar de garderobe, ja: kwam daar zelfs letterlijk en figuurlijk van terug de zaal in. Maar Herman was (naar hij ons later vertelde) óoor het incidentje (dat voor hem het beste bewijs was dat zijn sfeer op de stampvolle zaal was overgeslagen) zo "kapot", dat hij gewoon niet meer kon terugkomen, om een paar toegiften te geven.


Zelfs voor wie het in de kwaliteit. zoekt, was deze avond dus geen afgerond geheel, "Half elf afgelopen" was voor zo'n uniek evenement veel te vroeg. Misschien was men pas om half drie tevreden huiswaarts gekeerd. Nu bleef alles teveel in het vrij plotseling afgebroken fijne moment steken. Herman vond dit zelf ook. "Maar in februari kom ik terug en als er dan weer dezelfde mensen van vanavond zijn, gaan we gewoon verder, waar we nu zijn gebleven. Dat noem ik dan gewoon "hoofdstuk twee", weet je".

Het bijzonder langdurige applaus klonk overigens niet enthousiast. Herman van Veen is namelijk allang niet meer de clown, die zijn toeschouwers met veel uiterlijk vertoon in extase brengt. Al is hij dan pas 27 jaar. hij is al enorm aan het versoberen. mede onder invloed van favoriete dichters als Rutger Kopland en L. Th. Lehmann. die het dagelijks leven met al zijn kleine vreugden en grote narigheden weergeven in de meest simpele en direct aansprekende bewoordingen.

Slechts enkele chansons uit vorige shows („Helden" en "Ik kan je dromen") hebben het daardoor tot nu toe uit weten te houden. Verder zijn het vooral nieuwe huis-, tuin- en keukenliedjes over thema's als de liefde (,.Ze boog zover voorover"), de eenzaamheid ("Arm". "0ma Louise") en niet te vergeten de kindertijd.


Herman van Veen is bezig om de dingen uit zijn jeugd. waaraan hij als virtuoos clowntje destijds ogenschijnlijk voorbij is gegaan, weer op te vissen en in kaart te brengen. Dit heeft geresulteerd in schitterende liedjes als "Wat ik mis" en een even diep ontroerende als simpele bewerking van ..Alles in de wind", dat hij met begeleiding van onder meer een draaiende brom tol zingt. Ook andere attributen uit de kinderjaren verschijnen op het toneel, zoals de diabolo en het schemerlampje-met-per- kamenten-kapje dat bij het begin van elk stukje jeugdsentiment weer aanfloept. Met een handvol andere voorwerpen en geniaal gevonden, maar ook weer heel eenvoudige licht- en geluidseffecten (theater van de bovenste plank) weet Herman van Veen in deze nieuwe show een intieme huiskamersfeer op te bouwen, waarin iedereen zich gisteravond thuis leek te voelen,
In de huiskamer paste wonderwel het draagbare televisietoestel, waarop we als pauzenummer de laatste vier minuten van Ajax-Independiente te zien kregen. Later vermeldde Herman tussen neus en lippen door tijdens de show ook nog even de uitslag: 3-0.

Op onze in de voorbeschouwing gestelde vraag: "Wie wint er morgenavond: Herman van Veen. of Ajax?" luidde gisteravond in Orpheus ondubbelzinnig het antwoord: "Herman van Veen". Niet alleen door de hoge kwaliteit van zijn show (waarin zijn zeer begaafde combo een bijzonder belangrijk, aandeel had), maar ook door de belangstelling, Toen gistermiddag bekend was geworden dat de tv-uitzending van de voetbalwedstrijd tóch doorging, brachten drie mensen hun kaartjes terug. Daarentegen kwamen er nog zestig personen, die zich bij het publiek in de uitverkochte schouwburgzaal wilden voegen. Trek daar nog even drie doelpunten van Ajax af en de uitslag luidt: Herman van Veen-Ajax 54-0. Herman heeft de Wereldcup'JAN VAN DER KLEIJ.