BRABANTS DGBLD
Henri van der Steen

Golf voor het goede doel

29 sep 2003

Voor groot sportnieuws hebben de media, uiteraard, alle aandacht. Voor klein sportnieuws is er weinig aandacht, soms kan er zelfs geen regeltje af. Gisteren recipieerde golfclub De Dommel in Sint-Michielsgestel; de club bestaat 75 jaar. Men wilde wel een kado aannemen, in de vorm van een schenking aan het kinderkasteel in Halder; gisteren werd 3000 euro overhandigd. Hulde!


Sport is wel vaker hèt medium om goede doelen te sponsoren.
Zaterdagmorgen zaten de ex-voetbalcracks Piet Schrijvers, de broers René en Willy van de Kerkhof en Thijs Libregts op het terras van golfpark Schloss Moyland aan de koffie, in afwachting van een golftoernooi voor Duitse en Nederlandse prominenten, maar eigenlijk voor de goede doelen: de Duitse 'Sporthilfe' en de 'Herman van Veen stichting'.
René van de Kerkhof was wel bijzonder op zijn plaats; hij is al tien jaar voorzitter van zijn eigen stichting (via voetbalwedstrijdjes) die gehandicapten steunt én Villa Pardoes in Kaatsheuvel. Zonder veel aandacht van de publiciteit wordt er links en rechts door (ex-)sporters het nodige gedaan voor de manke medemens. Een golfdag, zoals zaterdag op de schitterende baan van Schloss Moyland, bij Kalkar, op iets meer dan een uur van Den Bosch, is een mooi voorbeeld. Het is in feite simpel: de organisatie verkoopt bedrijven het recht om met bekende Duitsers (Rudi Altig, Hannes Löhr) en Nederlanders een ronde golf te spelen. Er wordt een serieuze wedstrijd gespeeld, met tal van (bij andere bedrijven afgeschooide) prachtige prijzen. Daarnaast is er een tombola met weer andere afgeschooide prachtige prijzen. Daarvoor worden lootjes verkocht, zodat uiteindeüjk ook de prominmenten zelf in de portemonnee moeten tasten. Zaterdagavond laat bleek de golfdag het mooie bedrag van 12.000 euro te hebben opgebracht. Hulde! René Graafsma was er ook.

Graafsma werkt samen met Herman van Veen, de grote, zeker in Duitsland waanzinnig populaire kleinkunstenaar. Van Veen ('Je bent mooi, niet mooier, je bent anders mooi') doet op het podium wat Graafsma buiten het theater doet: de wereld verbeteren. Desnoods via het golf. Maar vooral via het internet. Graafsma houdt in zijn vrije tijd tal van websits en stichtingen gaande, alle bedoeld om te strijden tegen onrecht, materialisme, nepotisme, alsmede oorlogs- en graaizucht. Zie ook www.donkishot.nl of www.moberg-index.nl of toys4peace.nl.
Hij stuurde George Bush al een brief en komt binnenkort met advertenties in enkele grote Amerikaanse kranten:
'Hé, George, just say it.... I might have been wrong.'
Bedoeld wordt niet het feit dat de golfer Bush regelmatig de verkeerde club kiest op de baan, maar het feit dat hij in Irak een oorlog meende te moeten uitvechten. Mooie man, deze René Graafsma. Gelukkig dat hij niet golft. Geen. tijd. Maar dat balletjesrammelen kan hij mooi overlaten aan Piet, Thijs en René en Willy.Henri van der Steen