Dagblad vh Noorden
Frank von Hebel

Propjes gooien

29 apr 2002

Nederlandse kampioenschappen Propjes Gooien. Bestaan echt. Niet gelogen. Hoorde het op de radio. Heb de rest van het weekend al zappend voor de televisie doorgebracht op zoek naar meer informatie over deze olympische sport in spe. Zijn er verschillende gewichtsklassen?


Bestaat er een gesubsidieerde praatgroep Anonieme Propjesgooiers? Helaas ben ik niet meer te weten gekomen. Stuitte wl op een soort soundmixshow, die geheel in het teken van het oeuvre van Herman van Veen stond. Heette het Gala van het Nederlandse Lied. Gelukkig was iemand op het uitstekende idee gekomen om de liedjes niet door Herman zelf te laten zingen.
Nou ja, alleen op het laatst mocht hij nog even het podium betreden. Had geen zin in dat alles doordringende galmende stemgeluid en ben maar snel doorgezapt. Plotseling bevond ik mij in de finale van de echte soundmixshow met Hennie 'pas als ik er ben wordt het gezellig' Huisman.
Deze keer niet alleen de gebruikelijke parade van Marco Borsato's en Vanessa Williams'. De pauze van het programma werd met een heus lijsttrekkersdebat opgevuld. Hennie had zich voor deze gelegenheid met een vleeskleurige badmuts getooid. Moest hem op Pim Fortuyn doen lijken. Vrees dat de redactie van het programma daar erg lang over heeft nagedacht. De vergelijking ging echter niet op. Waar de voorman van de Lijst Fortuyn slechts een onpasselijk gevoel veroorzaakt, zorgt de humor van Hennie voor een hartstochtelijk verlangen naar de pil van Drion. Terwijl hij met een minderjarige kandidate praatte, gooide hij het rubber van zijn hoofd weg met de woorden 'vroeger deed ik er eerst een knoop in'. Had zijn vader dat maar gedaan.

Het debat was ongeveer van hetzelfde niveau. Een aaneenschakeling van holle frasen, overgoten met een retorisch sausje. Mocht de organisatie van het NK Propjes Gooien nog op zoek zijn naar werpmateriaal: vermoed dat er genoeg stembiljetten tot haar beschikking staan.Frank von Hebel