Nieuwsblad
JEROEN BEZEM

Zoals AJKwak zegt: "Trek aan wat je aantrekt"

29 mrt 2014

Donald Duck is niet langer de enige wereldberoemde eend. In Nederland is er een soortgenoot geboren en die is hard op weg om even bekend te worden als het Amerikaanse eendje met z'n matrozenpakje. Zijn naam is Alfred Jodocus Kwak: "Kwek, kwek, kwek. Ik ben wel goed, maar ik ben niet gek".


Alfred is verzonnen door de zingende clown Herman van Veen. "Ik noemde de eend naar een goede vriend Alfred. Jodocus leende ik van een clown en Kwak kwam van mijn ervaringen in het vallen.

Van het een kwam het ander. Er verschenen boeken, platen, theaterstukken en strips van Alfred J. Kwak. En sinds december beleeft de vriendelijke eend wekelijks een avontuur op de Vara-tv. Daarin verzet hij zich tegen onrecht - onder andere tegen apartheid - en tegen tirannen en andere misdadigers. Steeds neemt hij het op voor de zwakkere dieren.
Alfred trekt de hele wereld door, soms echt en soms in zijn dromen. In n van zijn dromen komt hij terecht in het warme Zonderwaterland. Daar ontmoet de eend de wereldberoemde popzwaan Leif Eet. Samen met andere popmuzikanten heeft Leif Eet voedsel verzameld voor de arme ratjes van Zonderwaterland.

Alfred J. Kwak probeert niet alleen in de tekenfilms iets aan de armoede in de wereld te doen, maar ook dr de films. De serie wordt in tientallen landen over de hele wereld op de buis gebracht. Van het Verre Oosten tot Zuid-Amerika en Afrika. Een deel van het geld dat daarmee wordt verdiend, gaat naar ontwikkelingslanden.

De stichting Colombine - ook opgericht door Herman van Veen - heeft in een krottenwijk in Manila, de hoofdstad van de Filipijnen, een kleding-atelier gebouwd. Daar maken Filipijnse vrouwen Alfred J. Kwak-T-shirts. Die worden hier verkocht en het geld gaat weer terug naar Manila. De moe-ders uit de krottenwijk kunnen zo zichzelf en anderen in de buurt helpen. Helaas zijn er ook al vervalsingen op de markt. Oppassen dus wat je koopt!

Door het wereldwijde succes van A.J. Kwak is het kleding-idee uitgebreid. Er is nu al een etalage vol kleurige kinderkleding. De belangrijkste figuren uit de tekenfilms hebben allemaal 'eigen' kleding.
Binnenkort gaat een nieuw atelier open in Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Zo betalen de mensen die hier de kleding dragen mee aan meer welvaart voor mensen in de (w)arme landen. Alfred Jodocus Kwak zegt daarover: "Trek je aan wat je aantrekt!''JEROEN BEZEM