Brabants Dagblad
Hans Visser

Van Veen geeft geheimen niet prijs

28 nov 2005

'Minder is meer', zo luidt een oude ijzeren theaterwet. Herman van Veen heeft dat al vroeg begrepen, maar zijn laatste voorstelling 'Vaders', waarmee hij in het Amsterdamse Carré zijn zestigste verjaardag vierde, was daar opnieuw een schoolvoorbeeld van. Die theatershow is er nu op dvd.


Wilde hij vroeger nog wel eens uitpakken met kostuums of een mooi groot theatraal effect, ditmaal heeft hij zelfs geen rode neus nodig om zijn verhalen en liedjes visueel zeggingskracht te geven.
De betovering zit meer dan ooit in zijn stem, het visuele aspect daarvan schuilt in zijn ogen en de wisselende rimpelingen in zijn gezicht.
En als hij al iets 'groots' lijkt te doen, dan werkt dat dankzij zijn lichaamstaal. Dat alles is meer dan ooit zichtbaar dankzij de camera's die hem tijdens die show in Carré bijna letterlijk op de huid zaten voor de op dvd verschenen registratie. Behalve heel wat mooi nieuw werk komen er ook 'oude bekenden' voorbij, zoals 'Liefde van later', de Zuid-Afrikaanse versie van 'Ne me quitte pas' en het al even onverwoestbare 'Dat tedere gevoel'.

Het zijn niet langer zonder meer mooie liedjes, die hij laat horen. Herman laat meer dan ooit blijken vooral te voelen wat hij zingt. 'Er is geen medicijn tegen oud of eenzaam zijn....' Of toch wel?
Misschien is Van Veen zelf een beetje dat medicijn. In elk geval voor de duur van 'Vaders'. De man, met de wellicht mooiste en beslist muzikaalste theaterstem van Nederland, schept warmte, hanteert een milde toon en geeft iedereen het veilige gevoel welkom te zijn in dat grote Carré.

Op een tweede dvd komen zijn medewerkers aan het woord, allemaal gefilmd ergens in dat theater. Edith Leerkes, die op het podium naast hem op de gitaar wonderen van klank verricht, vertelt hoe bij Herman alles begint en eindigt met muziek. Ook Van Veen komt aan het woord maar geeft het geheim van zijn kunst niet prijs.

Dvd 'Vaders', extra's: tweede dvd met interviews, samenvatting, karaokeversie van vier liedjes, tijdsduur: ruim vier uur Uitgave Universa, circa 20 euro.Hans Visser IEN, HERMAN VAN ARTIEST (Bestemd voor eigen gebruik) 20020|044.00|09