story

HERMAN VAN VEEN DOOR DUITSERS MET DE DOOD BEDREIGD!

28 okt 1993

Een groep Duitse rechts- extremisten heeft Herman van veen met de dood bedreigd. Reden: zijn nieuwe voorstelling, waarin rake teksten te horen zijn. Zo noemt de zanger in het nummer 'Hotel Deutschland' Rudi Carrell in één adem met Hitler...


"In de Bondsrepubliek gebeuren dingen waar we ons ernstig zorgen over moeten maken. Het aantal fascisten neemt maar toe. Bejaarden en gehandicapten worden in elkaar geslagen. Het is mijn artistieke plicht daar aandacht aan te besteden." Deze instelling werd Herman van Veen onlangs, tijdens een tournee door Duitsland, echter bijna fataal. De zanger zou daar namelijk nummers als 'Hotel Deutschland" en 'Foto' (over een Duitse razzia) ten gehore brengen. Tot grote woede van een groep Duitse rechts-extremisten!

Herman: "Er werd gebeld naar het theater waar ik zou optreden. Met de mededeling dat het gebouw zou worden opgeblazen als ik bepaalde liedjes zou zingen!" Maar dit is niet de eerste afschuwelijk bereiding waarmee de zanger te maken kreeg... In Oost-Duitsland werd onlangs zijn voorstelling stopgezet vanwege een bommelding. En ook in Oostenrjjk is zijn optreden stilgelegd.

Herman blijft echter opmerkelijk nuchter. "Er wor- den inderdaad heel serieuze bedreigingen geuit," zegt hij. "Spannend, heel spannend. Maar ze kun- nen mij niet dwingen met zingen te stoppen! Ik zing mijn hele leven al en dat blijf ik doen..."