Amersfoortse Courant
Ruud Buurman

Herman van Veen-studio's: straks de Nederlandse Disney?

Hermanus gaat bewegen

28 ont 2004

Anderhalf jaar staat hij elke dag in deze krant. Hij beweegt al ruim vijfhonderd dagen niet. Daar komt verandering in, want Hermanus, de clown naar het evenbeeld van Herman van Veen, gaat tot leven komen in 52 ultrakorte tekenfilms. De eerste drie zijn op 5 en 6 november te zien op het Holland Animation Film Festival in Utrecht.


Dertig seconden duren ze. Op half-animatié. Dat wil zeggen, twaalf beeldjes per seconde. Dan zit er nog iets 'houterigs' in de beweging. Wil je een tekenfilm helemaal vloeiend maken, dan moetje er full-animation tegen aan gooien, 24 tekeningen voor elke seconde. De tekenaar van de strip Hermanus, Jan Bart Dieperink uit Hilversum, waagt zich er niet aan en heeft de hulp ingeroepen van Martin-Jan van Santen, een tekenaar die al het een en ander voor televisie heeft gedaan en die dicht tegen 'de lijn' van Dieperink aan zit, qua tekenstijl. "Je zult een striptekenaar zelden een tekenfilm zien maken. Het is gewoon een andere discipline.
Als ik erg veel tijd en geduld zou hebben, dan krijg ik het voor elkaar, denk ik. Maar dan moet ik me eerst heel erg gaan verdiepen in de anatomie van de mens. Ik kan in een strip de beweging 'lopen' suggereren in twee of drie plaatjes, maar in twaalf plaatjes dat mannetje een stap laten doen, dat is andere koek. En andersom: tekenfilmers denken vanuit een beweging, die kunnen weer niet striptekenen. Dus hou ik me bezig met het scriptklaar maken van de ideetjes die Herman van Veen voor de clown aandraagt." Ook in de filmpjes heeft de clown nauwelijks tekst

"We hebben een databank vol geluiden en verschillende versie's van Ooooh's en Aaaaah's, ingesproken door Herman, op voorraad. Een aantal filmpjes speelt zich af op een toneel, het applaus datje erachter hoort, komt uit een voorstelling van Van Veen in Carré. Merlijn van Veen, de zoon van, doet het geluid bij de filmpjes." De serie Hermanus is in feite het eerste echte project van de pas opgerichte Herman van Veen Studio's. "Dat moet de Nederlandse versie van de Disney Studio's worden. Je moet groot denken. Alfred Jodocus Kwak hebben we al en dat is een wereldberoemde eend. Naast Hermanus zijn we op zoek naar nog veel meer figuurtjes. Er is een serietje in de maak over Elise, een konijntje, en over Jan Kaman, naar de strip van Herman van Veen in het KNVB-blad."

Hermanus zou je kunnen ver- gelijken met de korte intermezzo's van de muis in Het Programma Met De Muis of met Loekie de Leeuw, Van Veen en Dieperink gaan er daarom ook de boer mee op en hopen dat omroepen in Hilversum belangstelling krijgen. Als een soort mascotte, tussen alle programma's door. De eerste reacties zijn volgens Diepe- rink al hoopvol. "En de tekenfilm- pjes kunnen misschien de belang- stelling voor het stripfiguurtje Hermanus groter maken. Dan wordt het een kruisbestuiving."Ruud Buurman