het Vaderland
radio- en tv-redactie

Televisieserie voor Duitse tv en KRO

Herman van Veen op avontuur

28 september 1977
MŁNCHEN - Herman van Veen, de poŽet en clown, maar vooral de kindervriend heeft een spannende televisieserie gemaakt voor kinderen. Eerst in het Duits: Drie seltsamen Abenteuer des Herman van Veen. Toen in het Nederlands: De wonder- lijke avonturen van Herman van Veen.


Zijn vrouw Marlous Fluitsma en zijn vrienden Harry Sacksloni Michiel Kerbosch, Erik van der Wurff en alle anderen die aan lijn theatershows meewerken mochten ook meedoen.

De zes avonturen worden elke zondagmiddag door de Bayeri- sche Rundfunk op Duitsland l uitgezonden. Op 13 november voor het eerst De KRO heeft de hele serie gekocht en begint er in het voorjaar van 1976 mee.
Het idee voor de serie kwam van Herman van Veen zelf. Zijn wonderlijke gedachten werden op papier uitgewerkt door regisseur Heinz Lindner, Hanns Helmut Bock en Thomas Woitkewitsch.

Herman woont - in de serie - met zijn vrouw en acht vrien- den in een molen die midden in de stad tussen de torenflats staat. De molen kan vliegen en de schilderijen die in de molen hangen kan Herman van Veen als een moderne magiŽr tot leven brengen, zodat hij in de tijd kan reizen.


Sahara

Zo gaat hij naar de Sahara waar hij zingt en danst met honderden arabische kinderen.
Naar de toekomst waar hij vecht met een geheim agent en een onzichtbare raket.
Naar de middeleeuwen waar hij met een kwaaie ridder strijdt om de hand van een jonkvrouw. Naar de jaren vijftig waar Herman het gevecht van de eeuw voert met een vetkuif van 10 jaar. Naar het land van de geesten waar hij een spook met doodsangst tegenkomt En tenslotte naar vandaag waar hij met molen, vrienden en konijn het luchtruim zoekt


Titels


De 6 delen van de serie dragen dan ook wonderlijke titels als De lange weg naar de professor Prokutatis-Krakedatis- Straat en De Diepvries agent
Een gedeelte van de serie werd in TunesiŽ gefilmd. De rest in een Duitse studio. Herman van Veen zingt in de serie ook een aantal liedjes. Als introductie op de serie schreef hij:


"Onder dit dak achter die deur
wonen Erik in de kast en Hans
en Hans de kok en kok. Dan is
er nog Jean Jacques Plumo en
Mobydick - hij is heei chicque
hij heeft een oom van adel". ..En
dit is Henriette van het ballet.
Ze kent wel honderd sprongen.
En dit is Harry van de luit en
Tijn die fluit en Schuifel het
konijn, hij heeft nog nooit ge-
zongen. Dan is er nog mijn
vriend Klabas, hij draagt een
veel te grote das. En dat is Michel van dankje wel,
Hij kan fantastisch tellen. En dit is Lous
mijn vrouw die altijd zegt ik
hou van jou en blijf voor altijd
bij je. En dan tot slot: dat is
duif roekoe roekoe. Ik hoop dat
je het allemaal onthouden kan:
0 ja, en ik ben Herman".