BN DE STEM

Snelheid

28 aug 1999

Iedereen in Zeeuws-Vlaanderen heeft het over de maximumsnelheid. Die ellendige tachtig kilometer per uur. Waar twee mensen samen zijn, lijkt er nog maar een onderwerp te bestaan: de controles. De meningen zijn. zoals altijd, verdeeld. Wie vóór is, is een seut, of een duts. Wie tegen is, doet mee met de scheldpartijen. Tijdens een verjaardagsfeest heb ik ze 'verraders' horen noemen, de mensen van de verkeerspolitie. Dat was nog het aardigste woord. Ik heb de jarige dag gezegd en ben opgestapt.


Ik denk eraan terug wanneer ik op donderdagavond over de provinciale weg richting Hulst rijdt. De film Nachtvlinder van Herman van Veen gaat in première. En ik ben aan de late kant Ik verwijt mezelf dat ik zo nodig nog dat ene bloesje moest strijken dat ik aan wilde. Alsof er niets anders in de kast hangt Nerveus ben ik ook. Tegenwoordig loop ik dan wel regelmatig in de Amsterdamse Beethovenstraat waar ik aan een tafeltje naast Adriaan van Dis lunch, of gelijk met Marjan Berk in de boekhandel sta.

Maar vandaag ga ik Herman van Veen interviewen en dat is andere koek. Meerdere keren moet ik mijn voet van het gaspedaal halen omdat de teller naar ongeoorloofde hoogten schiet. Ik ben geen seut. maar ik wil liever nog niet dood. De afgelopen week stonden de autowrakken op bijna elke voorpagina van het regionieuws. Ondanks de intensieve controles waar iedereen zich zo druk over maakt Daarnaast de berichten dat Zeeuwen de meest nalatige autogordeldragers zijn en dat we het vaakst met drank op achter het stuur zitten.

Aan het einde van de weg licht de toren van de basiliek op in de avondzon. Die hebben ze toch maar mooi gered. Nu zijn ze bij de gemeente Hulst alweer met andere zaken bezig. Ze moeten wel, want de hete adem van Gedeputeerde Staten blaast in de nek. GS willen zo snel mogelijk weten wat er de komende tien jaar in de stad op gebied van recreatie te gebeuren staat. Behalve de controles heeft ook die uitspraak me de afgelopen week beziggehouden. Willen weten wat er de komende tien jaar te gebeuren staat. Zelf denk ik dat ik het liever niet wil weten. Als ik in deze tijd een baby zou krijgen, zou ik absoluut niet van tevoren het geslacht van het kind willen weten. Laat het maar een verrassing zijn. Gisteren wist ik ook nog niet dat ik vanavond bij een première in De Koning van Engeland zou zijn. Juist het onverwachte maakt het leven vaak zo spannend en interessant Dan dringen de herinneringen aan foto's van verwrongen autoresten en beelden van massaal ingestorte flats zich aan mij op. Zouden de slachtoffers hun levens anders ingericht hebben als ze dat geweten hadden? En wat als ze mij vanavond uit zo'n verkreukeld wrak zagen, had ik het dan vooraf willen weten? Zou ik de dingen anders gedaan hebben? Ik twijfel.

Eindelijk rijd ik Hulst binnen. De toegangsweg naar de binnenstad is geblokkeerd door werkzaamheden. Mijn ogen schieten naar het klokje in het dashboard. Als ik dat geweten had!