Binnenhof
Adrienne van der Nieuwegiessen


HERMAN VAN VEEN INTRODUCEERT NIEUWE KINDERVRIEND

Iedereen heeft al een Alfred J. Kwak-t-shirt"

28 aug 1991

WESTBROEK - Het is niet zeker of de internationaal succesvolle tekenfilmserie over het eendje Alfred J. Kwak een vervolg krijgt. Tijdgebrek van bedenker Herman van Veen en de hoge produktiekosten zouden wel eens een einde kunnen maken aan de avonturen van de milieubewuste Kwak. Daarom werkt Van Veen aan een nieuwe figuur die Alfred dan kan opvolgen: De Grote Beer. "Natuurlijk kan het best zo zijn dat we 'Ja, leuk' roepen wanneer producent Dennis Livson zegt dat hij weer zesentwintig of zelfs tweeŽnvijftig afleveringen wil maken, maar Herman is nu zo druk bezig met andere zaken", aldus Ron van Eeden namens Harlekijn Nederland, de productiemaatschappij van Herman Van Veen.


Maar naast tijdgebrek vormen ook de hoge produktiekosten een serieus probleem. Zesendertig miljoen gulden voor 52 afleveringen is niet niks. Van Eeden: "Dat geld verdien je anders altijd terug door de serie aan buitenlandse televisie-stations te verkopen en door merchandising, het verkopen van artikelen met een afbeelding van Alfred Jodocus Kwak erop. Maar dat laatste kan bij een vervolgserie niet meer. Iedereen heeft zijn Kwak-t-shirt al".


Stoppen


Mocht de serie definitief stoppen dan betekent dat nog niet dat deze kruising tussen Charlie Chaplin (vanwege zijn waggelloopje) en Don Quichotte (vanwege zijn idealen) direct van het scherm verdwijnt. Vijfentwintig landen hebben de serie aangekocht voor tien jaar. De afleveringen zullen in deze periode gemiddeld drie maal worden uitgezonden. Voorlopig kunnen de jonge fans in het Verre Oosten, Afrika en gans Amerika dus nog vooruit.
In Nederland heeft de VARA onlangs de laatste aflevering van de serie uitgevonden. Er staan nog vier specials op het programma en over een paar jaar mag Alfred ook hier op een herhaling rekenen. Inmiddels is Herman van Veen bezig een nieuwe figuur te ontwikkelen: De Grote Beer. "Daarbij moet je niet alleen denken aan het dier, maar bij voorbeeld ook aan het sterrenbeeld", meent Ron van Eeden. De beer, die in het Land van Ooit te Drunen de hoofdfiguur was in een balletfabel die daar twee maal per dag werd opgevoerd door het Harlekijn Danstheater, heeft film- en televisieplannen.


Sesamstraat


Op dit moment wordt er me de NCRV onderhandeld over een 'Sesamstraat'-achtig programma, aldus Van Eeden, dat een paar maal per week te zien zou moeten zijn. De Grote Beer (in welke hoedanigheid dan ook) vormt hierin de bindende factor. Volgens een voorzichtige schatting echter laat de eerste uitzending nog zeker drie a vier jaar op zich wachten. Als de onderhandelingen tenminste slagen, want voor hetzelfde geld komt er een speelfilm of een animatie. Van Eeden benadrukt dat het niet de bedoeling is om van de Grote Beer net zo'n beroemdheid te maken als van de kwakende Alfred. "Herman werkt hieraan omdat de figuur hem aanspreekt. Hij is artistiek bezig. Het doet hem vaak geen plezier dat zijn produkten zo commercieel uitgebuit worden"Adrienne van der Nieuwegiessen