de Typhoon
AI

EEN ENSEMBLESTUK ALS LES MISÉRABLES

'Ik ben van de weeromstuit op dieet gegaan'

28 aug 97

"Het is net een roulette:
" Faites vos jeux - rien ne va plus.
"Ik voel een opgaande lijn, ik zit weer in het goede vaarwater: 'Marjol Flore is nog steeds niet verloren'.Al zou ik voor die rol in Pol geen rooie cent krijgen, dan zou ik het nog doen. Het wordt een perfecte produktie, kosten noch moeite worden gespaard om daar in die nieuwe Rotterdamse schouwburg iets op de planken te zetten dat misschien wel het zo goed lukt als Cats. Ik ken die mensen, ik weet in wat voor een stal ik terecht kom.
Professionele mensen zijn het, rasartiesten, die net als ik hoge eisen stellen aan zichzelf. Ik word lastig als ik met amateurs moet werken, maar daar ben ik nu niet bang voor. Pol ligt helemaal in mijn straatje. En ik kan je niet vertellen wat voor een enorme kick het me geeft precies twintig jaar na na mijn debuut in Shaffy Chantate weer naast Ramses op het toneel te staan. Verrukkelijk is het allemaal, ik ben van de weeromstuit onmiddellijk op dieet gegaan: vóór mijn veertigste verjaardag in februari moet er veertig kilo af! Antoine Uitdehaag en Jos Thie van het RO-theater hebben een moderne opera bedacht die werkelijk met niets te vergelijken valt. Het wordt een ensemblestuk a la Les Misérables zoals die op dit moment in Londen draait, of Mahagony van Brecht en Weill. Een cynisch en bargoens verhaal over het Rotterdam van vlak na de eeuwwisseling, een verhaal over ongerechtigheid en bedrog, over liefde en sociale strijd, oorlog, handel en dronkenschap. Het is allemaal gebaseerd op karakters en situaties uit het werk van Willem van Iependaal, maar toch zal Pol in niets lijken op de Polletje Piekhaar van de strip.

Marjol Flore man van Veen en Erik van der Wurff zullen de muziek schrijven en ik heb begrepen dat Herman overweegt deze opera na de laatste voorstelling in de nieuwe schouwburg onder de vlag van Harlekijn Holland in andere theaters buiten Rotterdam te laten doorspelen. Dat zou heerlijk zijn; dan kunnen we misschien nog naar het Circustheater en naar Carré. Grote theaters in ieder geval, dat moet, want er staan in totaal zestig mensen op het toneel. Ramses, Lex Goudsmit en ik zijn de enige oudgedienden.

Voor de rest van de 'cast' is een bont gezelschap entertainers uit wel vijf verschillende categorieën aangezocht: cabarettiers, operazangers, popmusici... niet te geloven. We hebben een heel strak repetitieschema, net zoals bij Cats. En iedere morgen beginnen met een warming-upAI


Pol, een Rotterdamse opera door het RO-Theater. Een voorstelling gemaakt voor de opening van de nieuwe Rotterdamse schouwburg. Première: 15 april.