Story

Dochter van Herman van Veen heeft het moeilijk

BABETTE: 'IK WERD VAN DE TONEELSCHOOL GEPEST'

28 juli 1989

Het is lastig als je vader beroemd is. Dat merkte Babette van Veen, dochter van Herman van Veen, op de antwerpse toneelschool. Zij werd er gediscrimiteerd. Bijna gaf zij het acteren eraan...


Die filmrol kwam net op tijd," zegt de 21- jarige Babette van Veen, dochter van cabaretier Herman van Veen. Ze speelt de rol in Blueberry Hill, de nieuwe film van de Belgische cineast Robbe de Hert. "Zonder dat had ik er echt de brui aan gegeven, aan dat hele acteren!"

Babette is boos. Boos omdat ze, als dochter van een bekende Nederlandse cabaretier, op de Antwerpse toneel-school nooit voor vol werd aangezien. "Veel studenten hadden de pest aan me en vonden me arrogant, terwijl ik daar bij mijn weten nooit aanleiding toe hebt gegeven," zegt ze. "Het was alleen maar omdat ik uit Holland kwam, Hollands praatte en toevallig een beroemde vader had. Ik kreeg de kans niet om te laten zien dat ik zelf ook iemand was." Ook met de leraren kon Babette het niet al te goed vinden. De Antwerpse toneelschool staat erom bekend dat hij traditioneler is dan de Nederlandse toneelacademies. "Belachelijk streng waren ze daar," zegt Babette nu. Na twee jaar werd ze dan ook weggestuurd van de academie. "De concurrentie op die school was moordend," vertelt ze. "Het was er walgelijk."


Het is niet gemakkelijk om de dochter van een beroemde vader te zijn, dat heeft Babette nu wel ondervonden. Maar dat er echt wel iets in haar steekt, heeft ze nu wel bewezen. Toen ze auditie deed voor de Belgische film werd ze meteen aangenomen.
De film speelt in 1959; de tijd van de petti-coats en de rock & roll. "Nou merkte ik weer dat acteren ook gewoon leuk kan zijn," zegt Babette enthousiast. "Het hoeft niet alleen maar zweten en pijn lijden te zijn, zoals ze ons daar in Antwerpen trachten wijs te maken. Die rol heeft me er weer bovenop geholpen, want echt, ik zag dat hele acteren al niet meer zitten!"

Babette van Veen werd in Utrecht geboren, maar verhuisde, na de scheiding van haar ouders, op vier jarige leeftijd met haar moeder, Marijke Hofman, naar Breu- kelen. Haar vader hertrouwde later met de actrice Marlous Fluitsma. "Mijn moeder hertrouwde ook," vertelt Babette. "Mijn tweede vader had al twee kinderen. We hadden een fijn gezin. Maar met mijn eigen vader hield ik natuurlijk ook contact. Ik ben er nog steeds niet achter of het nou een voor- of een nadeel is om Van Veen te heten. Je zou bijna zeggen een nadeel, omdat de mensen zo op mijn naam reageren. Maar voor mij is het allemaal heel gewoon wat mijn vader doet. Ik bewonder hem natuurlijk wel, maar ik ben er immers mee opgegroeid. Ik blijf ge-woon mezelf. Wat zou ik naast mijn schoenen gaan lopen van trots omdat mijn vader nou toevallig beroemd is. Ik zal toch eerst zelf moeten laten zien dat ik ook wat waard ben."

Babettes ouders hebben haar altijd gesteund in haar toneelambities, vertelt ze. "Ze begrijpen misschien be- ' ter dan andere ouders dat ik wil acteren en zingen. Ja, ik wil dus ook goed leren zingen, maar of ik zo'n stem heb als mijn vader, dat valt nog te bezien. Het is dan ook niet zo dat ik in zijn voetsporen wil treden. Ik wil een heel andere kant op. Alleen, de combinatie van zingen en acteren lijkt me wel ideaal." Babette heeft haar uiterlijk mee. Zelf vindt ze het niet zo erg belangrijk. "Och, ik ben best wel tevreden," zegt ze. "Nou ja, mijn neus zou wat rechter kunnen en m'n lippen zijn wat dik uitgevallen. En voor een actrice ben ik misschien wat te klein..." Ba-bette geeft als haar lengte altijd lm68 op. "Maar eh..." zegt ze wat verlegen, "ik ben bang dat je er toch een paar centimeter af zal moeten trekken!"